Finlaysonin mainoskampanja lainvastainen, miehiä syrjivä ja transfobinen

 •   
 •   
 •   

Tekstiiliyritys Finlayson on ilmoittanut järjestävänsä syyskuussa 2017 mainoskampanjan, jonka puitteissa yritys tarjoaa tuotteitaan ostaville naisille alennuksen. Naisasiakkaat, tai naisiksi oletetut asiakkaat, maksavat euron ostoksestaan kuukauden ajan vain 0,83 senttiä. Miesasiakkailleen, tai miehiksi oletetuille asiakkailleen, Finlayson ei tarjoa mitään alennusta, vaan laskuttaa heiltä tuotteistaan aivan normaalin hinnan. Finlayson on ilmoittanut, että kampanjan tavoitteena on herättää keskustelua palkkatasa-arvosta. Finlayson väittää, ettei samapalkkaisuus toteutuisi Suomessa. Finlayson on ilmoittanut lahjoittavansa kampanjan tuoton miehiä sukupuolen perusteella syrjivän ja varakkaan Naisasialiitto Unionin toiminnan tukemiseen.

Finlaysonin toiminta on miehiä sukupuolen perusteella syrjivää, ja siten rikoslaissa (11 luku 11§) kriminalisoitua syrjintää. Sitä voi myös pitää transfobisena, sillä Finlayson aikoo mitä ilmeisimmin tehdä oletuksia tai kyselyjä asiakkaidensa sukupuolesta heidän seisoessaan kaupan kassajonossa. Tällaista toimintaa ei missään nimessä voi pitää hyväksyttävänä 2010-luvulla.
Miesten tasa-arvo ry tuomitsee jyrkästi Finlaysonin suunnitteleman sukupuolisyrjinnän ja vaatii Finlaysonia kohtelemaan kaikkia asiakkaitaan yhdenvertaisesti heidän sukupuolestaan riippumatta. Tasa-arvoa ei edistetä syrjintää lisäämällä, vaan siihen tiukasti puuttumalla. Finlaysonin tyyli uhkaa normalisoida sukupuolisyrjinnän, eikä se ole kenenkään etu.

Miesten tasa-arvo ry pitää samapalkkaisuutta erittäin suuressa arvossa. Tutkimustiedon valossa voidaan todeta, että se toteutuu Suomessa varsin hyvin. Samasta työstä saa saman palkan sukupuolesta riippumatta. Finlaysonin palkkatasa-arvoväitteet perustuvat tilastokikkailulle ja tarkoitushakuisille, mutta harhaanjohtaville vertailuille. Disinformaation levittäminen ja vastakkainasettelun lietsominen ei edistä asiallista keskustelua tasa-arvosta. Mielenkiintoista olisi tietää, kunnioittaako Finlayson alihankkijoineen samapalkkaisuuden periaatetta.

Tasa-arvoa kannattavien ihmisten on syytä protestoida Finlaysonin toimintaa vastaan. Syrjinnästä kannattaa aina tehdä rikosilmoitus. Yhtiön tuotteita voi myös boikotoida. Finlaysonille, ja muille yrityksille, on tehtävä selväksi, että lain ja tasa-arvon vastaista toimintaa ei kerta kaikkiaan hyväksytä edes markkinointitempuissa.

Viranomaisten on nyt tehtävä selväksi, etteivät yritysjohtajat ja suuryritykset ole Suomessa lain yläpuolella. Syrjintää harjoittavien yritysten saamat tuet on myös otettava kriittiseen tarkasteluun.

3 Comments

 1. Entinen Finlaysonin asiakas

  Voiko kansalainen siis tehdä rikosilmoituksen siinä tapauksessa, että Finlayson kieltäytyy antamasta alennusta sillä perusteella, että olettaa asiakkaan mieheksi? Onko yrityksellä oikeus vaatia asiakasta todistamaan sukupuolensa vai onko se lain silmissä rikollista syrjintää?

  Jos alennuksen epääminen riittää perusteeksi rikosilmoituksen tekemiselle, teen sataprosenttisella varmuudella ilmotuksen kampanjan ensimmäisenä päivänä, ja kannustan kaikkia tekemään samoin. Kiitos, jos viitsitte antaa lisävalaistusta asiaan.

 2. Hei!

  Kyllä voi tehdä. Rikoslaissa (11 luku, 11§) todetaan: ”Syrjintä

  Joka elinkeinotoiminnassa, ammatin harjoittamisessa, yleisönpalvelussa, virkatoiminnassa tai muussa julkisessa tehtävässä taikka julkista tilaisuutta tai yleistä kokousta järjestettäessä ilman hyväksyttävää syytä

  1) ei palvele jotakuta yleisesti noudatettavilla ehdoilla,

  2) kieltäytyy päästämästä jotakuta tilaisuuteen tai kokoukseen tai poistaa hänet sieltä taikka

  3) asettaa jonkun ilmeisen eriarvoiseen tai muita olennaisesti huonompaan asemaan

  rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen, perimän, vammaisuuden tai terveydentilan taikka uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella, on tuomittava, jollei teko ole rangaistava työsyrjintänä tai kiskonnantapaisena työsyrjintänä, syrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.”

  Rikosilmoituksen syrjinnästä voi tehdä kuka vain. Yrityksellä ei ole oikeutta vaatia asiakasta todistamaan sukupuoltaan.

 3. Lauri Pullinen

  Sukupuolen saa jokainen määritellä itse, minäkin voisin mennä uimahalliin naisten saunaosastolle, mikäli määrittelisin itseni naiseksi ja verhoutuisin pyyhkeeseen. en mene, koska olen cis-mies, tyytyväinen lapsena määritettyyn sukupuoleen.

  Finlayson vastasi johonkin kysymykseen, että jokainen saisi tämän alennuksen, mikäli määrittelee itsensä naiseksi. Eli minä en saa alennusta koska määrittelen itseni mieheksi. Tässä on sukupuolen perusteella annettavaa etua, joka onkin sitten syrjintää. Vähän sama, kuin kaupassa ostaa -30% tuotetta tietäen että tuote on vanhenemassa nopeammin, kuin alentamaton tuote. näin voisin päätellä, että nainen on tuon alennuksen verran halvempi, kuin mies. Taisin halventaa naisia, mutta hehän tekevät valintansa itse.(tuli kysymys vapaasta tahdosta, tekeekö valinnan vai tekeekö sen vaakalukema, markkinat, mainokset, miellyttäminen, kauneuden käsite) Voihan nainenkin sanoa kassalla, että hän määrittelee itsensä mieheksi ja maksaa täyden hinnan.

  Naisten euro on tutkimuksesta riippuen 0.83-0.99 tai jotain. Onko samalla alalla ja onko palkkaa vai ansioita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

× 3 = 21