100-tasa-arvotekoa ja suomalaisen tasa-arvopolitiikan vääristyminen

 •   
 •   
 •   

Vuonna 2007 Eduskunta päätti yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 100-vuotisjuhlan kunniaksi säätää lain valtionavusta eräille naisjärjestöille. Lakia valmistelleen eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietinnössä korostettiin sitä, kuinka naisjärjestöjen työ hyödyttäisi myös miehiä ja parantaisi miestenkin asemaa tasa-arvoisempaan suuntaan. Vuonna 2017 naisjärjestöt (Naisjärjestöjen keskusliitto ry, Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry ja Monika-naiset liitto ry) saivat valtion keräämistä verovaroista yhteensä 268 000 euroa. Samaan aikaan miesjärjestöt saivat valtion budjetista tukea tasa-arvotyöhönsä pyöreät 0 euroa.

Tätä taustaa vasten on kohtuullista odottaa, että yhteisin verovaroin tuetut naisjärjestöt todella toimisivat kaikkien tasa-arvon edistämiseksi, miehet mukaan lukien. Varsin usein saakin kuulla, että näin todella tapahtuisi. Mutta mikä on totuus?

Tänä vuonna on juhlittu Suomen valtiollisen itsenäisyyden 100-vuotista taivalta. Juhlavuoden teema on ollut: Yhdessä. Juhlavuonna on haluttu juhlistaa Suomen vahvuuksia, kuten tasa-arvoa ja demokratiaa, yhdessä rakennettavan juhlaohjelman kautta. Naisjärjestöjen keskusliitto ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunta TANE toteuttivat juhlavuoden kunniaksi ”100- tasa-arvotekoa” – hankkeen.

 

 

Hankkeen ohjelma kertoo karun totuuden Suomessa harjoitettavan tasa-arvopolitiikan naiskeskeisyydestä. Miesten tai poikien asemaa parantavia, heidän oikeuksiaan edistäviä tai heidän kohtaamiensa tasa-arvo-ongelmien ratkaisemiseen keskittyviä tasa-arvotekoja ei hankkeen ohjelmasta tahdo löytyä. YLE:n toimittaja Marja Sannikka ihmetteli jo keväällä tätä puutetta, mutta lupauksista huolimatta tilannetta ei saatu korjattua vuoden loppuun mennessä.

Kyse ei ole siitä, että sellaisia tekoja ei olisi tarjottu hankkeeseen mukaan. Myös Miesten tasa-arvo ry teki oman esityksensä. MTA ry olisi tasa-arvotekonaan käynnistänyt kampanjan mies- ja naisjärjestöjen rahoituksen tasa-arvoistamiseksi ja miesjärjestöjen edustuksen vahvistamiseksi tasa-arvoelimissä. STM:n miestyöryhmä esitti loppuraportissaan aivan samoja muutoksia suomalaiseen tasa-arvopolitiikkaan. ”100-tasa-arvotekoa” Hankkeen taustavoimat eivät vain halunneet kelpuuttaa miesteemaisia tekoja mukaan.

Miesten tasa-arvo ry katsoo, että sukupuolten välistä tasa-arvoa pitäisi rakentaa yhdessä, miesten ja naisten asemaa samanaikaisesti parantaen ja yhteistyössä edistäen. Tasa-arvon edistäminen ei onnistu, jos miehet eivät tunne sitä yhtä lailla omakseen kuin naiset. Nykyinen tasa-arvopolitiikka, jota ”100 tasa-arvotekoa”– hanke hyvin kuvastaa, on todella kaukana tästä.

Juhlavuoden teeman mukaisesti tasa-arvoa olisi voitu rakentaa yhdessä, molempia sukupuolia kuunnellen ja kunnioittaen, mutta yhteisiä verovaroja ei haluttu käyttää tällä tavoin. Naisjärjestöt pyrkivät selvästi pitämään kiinni viimeiseen saakka omasta etuoikeutetusta valta-asemastaan jopa sukupuolten tasa-arvon kustannuksella. Tähän on tultava muutos.

 

220 Comments

 1. I merely came across your web two days back and I also happen to be reading through this regularly. you have great vary of effective information on the positioning and I also moreover really like the unique type of the place at very same time. continue the excellent work!

 2. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 3. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 4. I think this is among the most important information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 5. Wow! Thank you! I always needed to write on my website something like that. Can I implement a fragment of your post to my blog?

 6. Thank you for some other informative web site. Where else may I am getting that type of info written in such a perfect manner? I have a project that I am just now working on, and I’ve been at the glance out for such information.

 7. Great work! This is the kind of information that are supposed to be shared across the internet. Disgrace on Google for not positioning this submit higher! Come on over and visit my web site . Thank you =)

 8. Keep working ,fantastic job!

 9. You are my intake , I possess few blogs and sometimes run out from to brand.

 10. Awesome post. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 11. Awesome post. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 12. Awesome write-up. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 13. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 14. Awesome write-up. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 15. I have recently started a web site, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. ”Men must be taught as if you taught them not, And things unknown proposed as things forgot.” by Alexander Pope.

 16. Awesome post. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 17. Super-Duper site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also

 18. My wife and i got now glad when John managed to finish up his research from the precious recommendations he grabbed when using the web site. It is now and again perplexing to simply possibly be giving freely information and facts which usually people today might have been making money from. And now we do understand we have got the writer to appreciate for this. The most important illustrations you made, the easy site navigation, the friendships you can help to promote – it’s got all unbelievable, and it’s really leading our son and us consider that the topic is amusing, which is certainly unbelievably important. Thank you for the whole thing!

 19. Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it,you could be a great author.I will be sure to bookmark your blogand definitely will come back in the foreseeable future.I want to encourage continue your great job, have anice weekend!

 20. It is in reality a great and useful piece of info. I am happy that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 64 = 69