Miesten tasa-arvo -yhdistyksen lausunto sukupuolentutkimuksen kehittämiseksi

 •   
 •   
 •   

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) vaatii naistutkimuksen rahoituksen varmistusta yliopistouudistuksessa tasa-arvotiedon tuotannon turvaamiseksi (linkki). Idea tasa-arvotutkimuksen aseman varmistamisesta on hyvä, mutta huomautamme, että miesten tasa-arvo-ongelmien tutkimukselle ei ole osoitettu juuri mitään resursseja. Mielestämme pelkkä naistutkimuksen aseman varmistaminen ei riitä tasapuolisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

 

Tällä hetkellä tasa-arvotutkimus kuuluu naistutkimuksen alaisuuteen, mikä sitoo tutkimuksen kysymyksenasetteluja. Naistutkimus tarkastelee maailmaa naisten näkökulmasta, mikä jättää miesten tasa-arvo-ongelmat tarkastelun ulkopuolelle. Vain naisten tasa-arvo-ongelmia tarkasteleva tutkimus tuottaakin yksipuolisen kuvan tasa-arvotarpeista.

 

Miesten tasa-arvo -yhdistys esittää, että naistutkimus muutetaan sukupuolentutkimukseksi, jonka sisällä olisi mahdollista tehdä myös miesnäkökulmaista tutkimusta, joka ei ole sitoutunut feministisen teorian asettamiin lähtökohtiin. Uuden sukupuolentutkimuksen piiriin kuuluisi sekä mies- että naisnäkökulmainen sukupuolentutkimus ja tasa-arvotutkimus.

 

Mielestämme oikeudenmukainen tasa-arvopolitiikka voidaan rakentaa vain tasapuolisen tiedontuotannon varaan.

21 Comments

 1. Erinomaisen kannatettava asia. Termi ”tasa-arvo” vapautuisi nykyisestä negatiivisesta leimastaan ja se helpottaisi järkevää keskustelua.

 2. Mari Lepistö

  Olipa hyvä kun löysin tämän blogin ..sillä tämä on todella kiinnostavaa..
  Hmm. en usko että tässä vaiheessa on järkevää muuttaa naistutkimusta mainitsemallasi tavalla..sillä sitä tarvitaan ihan siksi, että on olemassa niin räikeitä tasa-arvo epäkohtia jotka kohdistuvat nimenomaan naiseen ja siksi niille on oltava ihan oma paikka..mutta kuten tuossa aiemmassa kommentissani ehdotin niin olisi ihan erillisen miestutkimuksen paikka.
  Naistutkimuksessa on niin paljon osa-alueita jotka tutkivat naista eri kulmista ja ne tutkimukset ovat tämän yhteiskunnan valtarakenteiden takia erittäin tarpeellisia..mutta ehkäpä se on tulevaisuudessa mahdollista, että tämä muutettaisiin tutkimuksellisesti johonkin mainitsemaasi suuntaan..siihen menee kuitenkin varmasti vielä kauan aikaa..siihen menee kyllä varmasti runsaasti aikaa..varmaan elin-ikä.. sitä ennen miesten tulee itse tutkia miestutkimuksella miestä..sillä sitä ei todellakaan ole olemassa.
  Naiset ovat tutkimuksellisesti siis ns. edellä sillä saralla (ns.itsetutkimuksessa) ja voihan naistutkimusta miehetkin opiskella jos haluavat..mikä estää vai estääkö mikään? Ei estä.

 3. Mari Lepistö

  ja Juhalle kommentoin sen verran että tasa-arvolla ei ole kaikkialla ja kaikille negatiivistä sävyä..tämä negatiivinen sävy tulee hyvin usein vain miesten suusta..näin olen käytännössä havainnut..näin vain on ikävä kyllä ihan käytännössä-

 4. Hei Mari, yleensä negatiivinen sävy asialle tulee siitä, että se asia ei ole toiselle taholle oikeudenmukainen, ehkä se on ollut mutta asia on mennyt sen ohi.

  Luonnollista on, että se jonka etuja kyseessä oleva asia ajaa, niin harvemmin viitsii ajatella, että se voisi olla toiselle negatiivinen asia, joka on aika luonnollista koska asioita on niin paljon.

  Miksei ehdotettu malli kävisi? Onko syynä, että pelko esimerkiksi määrärahojen pienemisestä aiheuttaa vastustusta? Vai pelkäätkö, että ette saisi tohtoreita samalla lailla kuin nyt? Ja mitkä ovat vielä niin räikeitä tasa-arvo epäkohtia (naisiin kohdistuvia), ettei niitä saisi purettua yhteistyöllä? Mainitse esimerkiksi kolme pahinta.

  Ja miksi naisten itsetutkimus ei voisi tämän jälkeen jatkua ylopison määrärarahoilla tämänkin jälkeen?

  Siitä olen samaa mieltä, että miesten tulee tutkia miestutkimuksella miestä ja näin tapahtuukin. Jo henkilökohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että samoin kuin naistutkimuksen on sanottu auttavan myös miestä, niin miestutkimus auttaa myös naista.

  Sillä miestutkimusta todellakin alkaa olla olemassa.

 5. Mari Lepistö: ”Naiset ovat tutkimuksellisesti siis ns. edellä sillä saralla (ns.itsetutkimuksessa) ja voihan naistutkimusta miehetkin opiskella jos haluavat..mikä estää vai estääkö mikään? Ei estä.”

  Olen jonkin verran opiskellutkin naistutkimusta ja feminististä filosofiaa. Ylipäätään olen lukenut kymmenittäin naistutkimusta käsitteleviä kirjoja. Ongelma on kuitenkin siinä, että niissä ei tosiaan käsitellä miehiä tai miesten ongelmia juuri ollenkaan. Tarvitsenkin omiin tutkimuksiini aivan eri kirjoja, joita pitää tilata Amazonilta, kun yliopiston kirjastossa ei miehiä käsittelevää kirjallisuutta juuri ole.

 6. Mari Lepistö

  Niin..itse ajattelen että naistutkimus on siksi ollut ja varmasti tulee olemaan erillinen vielä pitään..että sillä on vielä suhteellisen lyhyt historia ja siihen liittyy kovin monta asiaa..joista en nyt tässä kirjoiuksessa ole valmis keskustelemaan..tai naistutkimuksesta yleensäkkään sillä se on faktinen asia josta ei tarvitse keskustella tällä maailmanhetkellä..(vaikka se on osittain myös surullista että aika ei ole kypsä täydelliseen yhtenäiseen tutkimukseen sekä mies että naisnäkökulmasta katsottuna yhtäaikaa..niin se vain on) sillä kiinnostukseni kohdistuu nimenomaan miestutkimukseen. Jos todella on olemassa miestutkimusta niin heitäppä tänne pari esimerkkiä niin voin tutustua..sillä olen todellakin tosissani tämän asian suhteen. Tieteellisessä tutkimuksessahan asetetaan asioita usein myös kontrastisesti vastakkain NEUTRAALISTI. Nyt olisi ehkä sen paikka. ensin tulee vain tehdä sitä miestukimusta. Itse en pelkää määrärahojen puolesta millään tasolla..sillä tukimusta maailmaan mahtuu yllinkyllin ja jos se koetaan tarpeelliseksi yhteiskunnallisesti niin sille tulee myös rahaa ajan mittaan..näin se on.. en ole muutenkaan huolissani omasta puolestani siitä vähäisimmässäkään määrin(enkä tietenkään muutenkaan) sen suhteen sillä toimin alueella joka on tuon kaltaisesta ”tukimuksellisestä määrärahasta” tietyssä mielessä erittäin vapaa.

 7. Mari Lepistö

  Niin ja sitten nuo kolme pahinta asiaa..jotka siis ovat faktoja enkä halua todellakaan ruveta niistä pikkumaisesti väittelemään…enkä hyväksy sitä Darwin selitystä sillä se ei todellakaan ole kattava missään mielessä.

  Mutta siis asiat:

  1. naisten kokema väkivalta maailmanlaajuisesti miesten taholta.

  2. Naisten (seksuaalinen) alistaminen tiettyihin miesvaltaisiin kuvioihin. (Olen pahoillani että kun näin yleistää niin tämä ei koske ihan jokaikista ja on siksi hyvin monitasoinen asia) Tosiasia silti.

  3. ja palkkaerot. (näitä ei todellakaan selitä Darwinit ja on pikkumaista niihin häntä edes vetää.)

  (4. Asenteet jotka kohdistuvat naisiin.)

  Tässä siis pahimmat yleisesti sanottuna..mutta varmastikkin ne jo itsekkin tiedät..niin tiedän minäkin monella tasolla…enkä ala niistä jankkaamaan..se on vain niiden samojen vanhojen asioiden (jotka ovat siis faktaa) uudellen ja uudelleen kierrättämistä.. Joten sanon vain että olen kiinnostunut tässä vaiheesa anoastaan siitä miestutkimuksen osiosta ja juuri siksi millä sitä jo perustelinkin aiemmin eli koska naistutkimusta on niin tarvitaan miestutkimusta ja erillisenä siksi että sitä ei ole tehty ja jotta sille voidaan määritellä joitan (mahdollisesti??) muita kriteereitä kuin naistuksimuksella on niin on suotavaa että se on tässä maailman ajassa ihan erillisenä vielä ainakin.

 8. Mari Lepistö

  ja tämä Darwin tai häneen vetoaminen ei todellakaan ole mikään selitys..niin se vain on. Jos muuten lukaiset muutamia islaminuskosta tehtyjä kirjoja niin varmasti huomaat että ne ajatukset voi vetäistä juuri tuon Darwinin piikkiin jos niikseen tulee..eli kyllä se oikeasti vetää mattoa alta tuolta ajatukselta evoluutioteorian tuotoksista.

 9. Mari Lepistö

  ps. vaikka tämä Darwin ajatus ei olekkaan uskonnollinen, tietenkään, niin silti tietyt mallit ajatella ja varsinkin nuo tekemäsi johtopäätökset voi varsinkin rinnastaa siihen perustaan johon islamilaisissa maissa ns. vedotaan länsimaalaisittain katsottuna, kun naista alistetaan ihmisenä jamonet niistä perustoista sopivat myös tänne meille vaikka kuinka yritetään muuta toitottaa vieläkin.
  Hankala ja pitkä asia selittää mutta..vinkiksi jos tästä ajatuksesta on nyt sinulle mitään ”apua”. Länsimaat eivät ole kovinkaan paljon erilaisia kuin itäiset jos asiaa alkaa miettimään oikein pohjimmiltaan.

 10. OT: Tuo linkki alkuperäisessä tekstissä ei toimi.

 11. ”Niin ja sitten nuo kolme pahinta asiaa..jotka siis ovat faktoja”

  Eivät nuo ole faktoja, vaan mielipiteitä.

  ”että se on tässä maailman ajassa ihan erillisenä vielä ainakin.”

  Ei käy. Tasa-arvon on toteuduttava tässäkin, vihdoin ja viimein. Neutraalin sukupuolitutkimuksen alle nais- ja miestutkimus rinta rinnan tasa-arvoisista lähtökohdista. Se tuottaisi oikeasti tasapuolisesti tasa-arvoa tukevaa tietoa. Siksipä se ei sovi miehiävihaaville feministeille tai omaa asemaansa ja rahoitustaan suojeleville naistutkimuksen tekijöille.

 12. Oliko tämä sama sisältö? Jos ei niin mistäköhän sen sisällön löytäisi?

  http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=61862&name=DLFE-7922.pdf

 13. ”Oliko tämä sama sisältö?”

  On.

 14. Mari Lepistö

  Kyllä ne ovat fatkoja..mutta tällä tasolla keskustelemalla emme pääse asiassa etenemään mitenkään..joten toivotan teille onnea miestutkimuksen tekemiselle..maailmassa on muuten muutakin kuin tämän kaltainen tutkimus ja eräällä toisella alalla on tutkittu tätä mies asiaa jo kauan ja siihen on saatu myös selkeyttä..se ei siis ole mitenkään AIVAN uusi asia kaikilla aloilla..joten toivon teille myös maailmankuvan laajentamista..täältä ei näyttäisi löytyvän mitään uutta tai näköaloja avaavaa keskustelua, jota todella toivoin …sääli..no onnea silti ja toivottavasti jossian välissä tulee myös sitä rahoitusta sitten os ja mahdollisesti kun asialle on ensin tehty jotain ja saatu todellisuuteen perustuvia faktoja pöytään..niihin menee varmasti aikaa eihän naistutkimuskaan ole syntynyt yhdessä yössä eikä muutamassa vuodessa.

 15. Mari Lepistö

  Niin ja minusta on hassuinta se että JUURI teillä miehillä (sanotaan että miesfeministeillä..tämä on jälleen omaa huumoriani..)..on juuri ne samat alkuasetelmat mitkä olivat naisilla kun feminismi ”syntyi” suurempana ja saavutti myös laajemman tietoisuuden..kun vain englantilaiset pohjat aikoinaan..joten ei ole ollenkaan kaukaa haettu se, että ottaisitte mallia naistukimuksessa tehdystä tutkimuksesta..mutta tietenkin omalla tavallanne. Alkuvaihe on alkuvaihe..ja tehdäänhän maailmassa paljon sellaistakin tutkimuksen alkua jossa ei ole päätä eikä häntää..mutta siitä sitten kehittyvät ne joille jää se pää ja häntä..kuten voimme katsoa mitä tahansa tukimusta.

 16. Mari Lepistö

  ja tosi feministi on muuten myös tosi nainenkin..mutta en kehtaa siitä nyt alkaa erikseen selittämään. Feministit EIVÄT vihaa miehiä..se on totuus ja itseasiassa miehet oikein juoksevat feministi naisten perässä jos nyt ihan totta puhun..mutta tämä ei kuulu asiapitoisen keskustelun piiriin.joten en viitisi siitä alkaa nyt enempää kertomaan.

 17. Hei Mari, ikävää että et saanut haluamaasi vastakaikua heti ja nyt. Ehkä keskustelu on vähän hankalaa jos sinulla on kaikki faktat ja totuudet hallussasi. Pidä niistä hyvää huolta niin kuin itsestäsi.

  Kaunista lopputalvea minun puolestani,

  Juha

 18. ”Kyllä ne ovat fatkoja”

  Eivätkä ole. Suomessa saa esim. samasta työstä saman palkan, sukupuolesta riippumatta. Suurin osa väkivallan uhreista on miehiä. Naisten väkivaltaisuus on luultua paljon yleisempää. Miesten täällä pitää alistua naisten pyörittämiin kuvioihin esim. parisuhdemarkkinoilla.

  ”niihin menee varmasti aikaa eihän naistutkimuskaan ole syntynyt yhdessä yössä eikä muutamassa vuodessa.”

  Toivottavasti katoaa mahdollisimman pian. Nykyinen pseudotieteellisyys on sellainen rasite, ettei mitään vakavasti otettavia tuloksia ole saatu.

  ”Feministit EIVÄT vihaa miehiä”

  Niin varmaan. Ei tämä valhe toistelemalla totuudeksi muutu.

 19. ”Vuokra-asuntopalstoilla etsitään toistuvasti nimenomaan naisvuokralaisia, ja muutenkin asunnot menevät herkemmin naisille. Tasa-arvovaltuutettu saa yhteydenottoja miehiltä, joiden mielestä heitä syrjitään asuntomarkkinoilla.
  – Kaikki yhteydenotot aiheesta ovat tulleet miehiltä. He epäilevät, että he ovat eriarvoisessa asemassa kuin vuokra-asuntoa etsivät naiset. Niin yksityisillä kuin kunnallisillakin markkinoilla, tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen kertoo.”

 20. http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Naistutkimus+vaihtui+Helsingin+yliopistossa+sukupuolentutkimukseksi/1135248966655?ref=rss

  Nimi ainakin muuttui, joten siltä osin poainostus tuotti tulosta. Sisältö valitettavasti ei muuttunut.

 21. Juha Halmu

  Toivottavasti nimi on enne…

Comments are closed