Ehdotamme yleistä kansalaispalvelusta miesten asevelvollisuuden tilalle

 •   
 •   
 •   

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) teettämä tuore kysely osoittaa (linkki, kuva 34), että 42 % suomalaisista (44% miehistä ja 39% naisista) tukee siirtymistä nykyisestä vain miehiä koskevasta yleisestä asevelvollisuudesta molempia sukupuolia velvoittavaan yleiseen kansalaispalvelukseen, joka voitaisiin suorittaa joko siviili- tai varusmiespalveluna.

 

Kansalaisten perusoikeuksiin kuuluva yhdenvertaisuus lain edessä ei toteudu vain miehille pakollisessa asevelvollisuudessa, sillä hyväksyttävää perustetta sukupuolten eriarvoiselle kohtelulle ei ole esitetty. Kokemukset naisten asevelvollisuudesta myös osoittavat, että kyky osallistua aseelliseen maanpuolustukseen tai siviilipalvelukseen eivät ole sukupuolesta kiinni.

 

Jotta perustuslaissa säädetyt oikeudet ja velvollisuudet voisivat toteutua niin miesten kuin naistenkin kohdalla, miehiin kohdistuva syrjintä on lopetettava ja maanpuolustusjärjestelmä on muutettava tasa-arvoiseksi. Ehdotammekin yleistä kansalaispalvelusta miesten asevelvollisuuden tilalle.

34 Comments

 1. Ehdotan tasa-arvon nimissä myös, että miehet ottavat vastuun isyydestä ja raskaudesta. Kärsivät eka 9 kk raskaudesta ja sitten toiset 9 kk isyyslomalla. Tasa-arvon ja eritoten palkkauksen tasaamisen nimissä miehille tämä tehtävä, mikäli naiset ovat valmiita lähtemään suurina massoina armeijaan!

 2. Aika usein asevelvollisuudesta ja raskaudesta puhutaan samassa hengenvedossa, mutta mielestäni niillä ei ole paljoakaan tekemistä toistensa kanssa. Vanhemmuutta ja asevelvollisuutta tulisikin mielestäni käsitellä eri ilmiöinä, eikä rakentaa keinotekoista yhteyttä niiden välille.

  Raskaaksi miehiä voi olla vaikea saattaa tämän hetkisellä teknologialla, mutta yhdistyksemme tukee kyllä ajatusta siitä, että isille taattaisiin paremmat mahdollisuudet isyysvapaisiin ja aktiivisen isän roolin ottamiseen perheessä.

 3. Onko raskaus ja synnyttäminen lakisääteinen velvollisuus naisille?

  Ei ole, joten turha sotkea sitä tähän. Lasten hankkiminen on naisille ihan täysin vapaaehtoista.

 4. Mari Lepistö

  Lasten hankkiminen EI ole naisille täysin vapaata kaikkialla maailmassa eikä monesti myöskään länsimaissa tai edes euroopassa.
  Itse en kannata asevelvollisuutta ollenkaan..eli ase”velvollisuus” vapaaehtoiseksi molemmille sukupuolille..

 5. Mari Lepistö

  Niin ja kannata ehdottomasti sitä että isät osallistuvat lastensa hoivaamiseen täysipainoisina vanhempina..joten onnea sille taipaleelle. Ehdottaisin että joku reipas mies alkaisi tekemään miestutkimusta..jollain tavalla..mahdollisesti ottamalla mallia naistutkimuksesta..sieltä todennäköisesti löytyy apuvälineitä myös siihen miestutkimukseen. Muutama vuosi sitten etsin oikein tosissani ns. miestutkimusta..mutta sitä ei ole missään, sitä ei taida olla edes olemassa faktatietona ja tutkimuksellisesti. Se on iso alue joka on kokonaan käymättä. Mistäköhän se johtuu?

 6. Mari Lepistö

  Ja minkäköhän takia miehet vieläkin puhuvat tuosta seksuaalisesa vallasta?..voi hyvänen aika eikö teistä kukaan ole pitkässä parisuhteessa ja sitä kautta ymmärtänyt siitäkin asiassta hieman syvällisemmin. Minkä takia esim. prostituutiota koskevat kysymykset yritetään nekin vääntää naisten vahingoksi (vrt. tuo teidän fooruminne keskustelu)miksi sitä ei voi uskoa että asia ON niinkuin toinen osapuoli eli NAINEN sanoo sen olevan??miksi sitä ei oteta itsestään selvyytenä vaan halutaan että miesten ääni kuuluisi kaiken sen väkivallankin ylitse?? MIKSI?..onko tämä joku kilpakenttä jossa asiat taistelevat toisiaan vastaan..ja niistä pitää tehdä vain riidan aiheita..miksi mies ei pyri ymmärtämään naista vaan haluaa agresiivisesti ajaa vain sitä samaa vanhaa kaavaa jota on toitotettu jo riittävästi..? MIKSI? jos syy ei ole ego tai valtataistelu niin mikä sitten?

 7. Mari Lepistö

  Miestutkimukselle ei ole varmastikkaan rahaa siksi että sitä ei tehdä..eihän millekkään muullekkaan oikealle tutkimukselle saada rahaa suoraa päätä..niitä on haettava ja asiaa on ajettava. Aluksi tehdään ILMAISTA työtä asian edestä ja sitten jos hyvin käy niin saadaan rahoitus kun asiaa on jo riittävästi pohjustettu..usein vuosia ja joskus jopa turhaan..joten on ihan selvä ettei miestutkimukselle ole kättelyssä rahoja eihän sitä ole ollut naistutkimuksellekkaan heti.

 8. Mari Lepistö: ”Ehdottaisin että joku reipas mies alkaisi tekemään miestutkimusta..jollain tavalla..mahdollisesti ottamalla mallia naistutkimuksesta..sieltä todennäköisesti löytyy apuvälineitä myös siihen miestutkimukseen. Muutama vuosi sitten etsin oikein tosissani ns. miestutkimusta..mutta sitä ei ole missään, sitä ei taida olla edes olemassa faktatietona ja tutkimuksellisesti. Se on iso alue joka on kokonaan käymättä. Mistäköhän se johtuu?”

  Itse olen jonkinlainen ”miesnäkökulmainen miestutkija” ja myös Pasi Malmi on miestutkija, joka ei ole sitoutunut ainoastaan feministiseen perspektiiviin. Me tosin toimimme sosiologian ja hallintotieteiden alalla.

  Suomessa ei tosiaan ole missään miesnäkökulmaista miestutkimusta, joka olisi vastine naistutkimukselle. Sille ei ole osoitettu mitään määrärahoja. Se johtuu varmaan siitä, että kukaan ei ole vaatinut sellaisen perustamista riittävän painokkaasti sekä feministien vastustuksesta, koska se kyseenalaistaisi feministisen uhrimonopolin.

 9. Mari Lepistö: ”Ja minkäköhän takia miehet vieläkin puhuvat tuosta seksuaalisesta vallasta?”

  Minä olen kirjoittanut kirjan aiheesta. Siksi, että yhteiskuntateorian pitää tutkia myös sellaisia vallan muotoja, jotka ovat jääneet vähälle huomiolle. Tilanne ei ole suinkaan se, että seksuaalisesta vallasta puhutaan ”vieläkin” – eihän siitä koskaan aikaisemmin edes ole puhuttu mitään tieteellisessä mielessä.

 10. Mari Lepistö

  no alappas sitten tekemään sitä miestukimusta..odotan innolla..

 11. ”Lasten hankkiminen EI ole naisille täysin vapaata kaikkialla maailmassa eikä monesti myöskään länsimaissa tai edes euroopassa.”

  Suomessa se on, ja siitä nyt puhutaan, kun kyse on Suomen lainsäädännöstä.

  ”uskoa että asia ON niinkuin toinen osapuoli eli NAINEN sanoo sen olevan??”

  Talk is cheap. Vain faktoilla on merkitystä.

  ”no alappas sitten tekemään sitä miestukimusta”

  Missä on raha sen tekemiseen? Ei liikene, kun kaikki tuhlataan naistutkimukseen.

  ”aluksi tehdään ILMAISTA työtä asian edestä ja sitten jos hyvin käy niin saadaan rahoitus kun asiaa on jo riittävästi pohjustettu.”

  Ei näin. Se on tasa-arvoviranomaisten asia taata tasa-arvon toteutuminen tutkimuksessa, eikä ajaa miehiä ja miestutkimusta syrjivää feministiagendaa.

 12. Mari Lepistö

  Itse asiassa KAIKESSA tutkimuksessa tutkimuksen tekijät ovat AINA joutuneet tekemään mainitsemallani tavalla..ja aina niitä on perusteltu yksittäisten tutkijoiden kannalta juuri mainitsemalasi tavalla..asia on kuitenkin niin kuin sanoin..jos tutkimus ei ole riittävän hyvin perusteltua yleisellä tasolla se ei myöskään saa rahoitusta..näin se vain on. Mutta onnea silti miestutkimuksen tekemiseen odotan innolla kun sitä tulee.

 13. ”jos tutkimus ei ole riittävän hyvin perusteltua yleisellä tasolla se ei myöskään saa rahoitusta”

  Miestutkimushan on perusteltua, ja itse asiassa aivan välttämätöntä, mutta rahoitusta ei vaan löydy, kun kaikki palaa naistutkimukseen. Viranomaiset, joiden pitäisi huolehtia tasa-arvon toteutumisesta ja edistymisestä, eivät toimi lain ja velvollisuuksiensa mukaan, vaan antavat kestämättömän tilanteen jatkua, koska ovat naisjärjestöjen komennossa.

  Elävä esimerkki siitä, kuinka feminismi on tasa-arvon toteutumisen suurin este tässä maassa.

 14. Mari Lepistö

  hmm..etkö sinä ymmärtänyt ton edellisen kommentin sisältöä? no ei varmaan kannata selittää uudelleen..hyvää jatkoa siis.

 15. ”etkö sinä ymmärtänyt ton edellisen kommentin sisältöä?”

  Sinä et vain näytä ymmärtävän, mistä tässä on kyse ja mistä kenkä puristaa. Olisihan se liikaa vaadittu, että maan tasa-arvoviranomaiset noudattaisivat lakia ja huolehtisivat virkavelvollisuuksistaan.

 16. Mari Lepistö

  voi hyvänen aika ymmärrän oikein mainiosti mistä täällä vaahdotaan olen vai erimieltä asiasta.

 17. ”olen vai erimieltä asiasta.”

  Siis sitä mieltä, että laista ja tasa-arvosta ei viranomaisten tarvitse toiminnassaan välittää?

 18. Mari Lepistö

  Taisit ymmärtää tahallaan väärin..no samapa tuo…harmi että tuli tultua tänne blogiin kun kuvitelin että täällä oikeasti olisi jotain järkevääkin..mutta ei ole.

 19. ”kun kuvitelin että täällä oikeasti olisi jotain järkevääkin..mutta ei ole.”

  Tasa-arvon vaatiminen myös miehille ei sinusta ole järkevää?

 20. Mari Lepistö

  http://ihmissuhteet.blogspot.com/..onko tämäkin teidän bloginne?
  tai liittyykö se jotenkin tähän miesten tasa-arvo blogiin?

  Jo on niin sitten ymmärrän nuo kommentit ja tuon agressiivisen linjan..sitten minun ei varmaan kannata täällä edes yrittää käydä keskustelua. Hyvää jatkoa ja onnea sekä menetystä tasa-arvon tavoittelussa molemmille sukupuolille yhteistyössä.

 21. Mari Lepistö

  PS.kirjoitusvirhe siis menestystä..ei menetystä..”painovirhepaholainen” tai liian vikkeletä sormet :)ne suurilta osin.

 22. ”Jo on niin sitten ymmärrän nuo kommentit ja tuon agressiivisen linjan..sitten minun ei varmaan kannata täällä edes yrittää käydä keskustelua.”

  Miksei tasa-arvoa saisi vaatia aggressiivisesti? Eikö se ole jokaisen oikeus, miestenkin?

 23. Tasa-arvoon (kysymys naisten seksuaalisesta vallasta) voidaan päästä vain silloin jos molemmat osapuolet haluavat ja ymmärtävät pyrkimyksen tarpeelliseksi.

  Mitä enemmän yhteiskunnassa tullaan tietoisiksi naisten etuoikeuksista ja toisaalta heidän riippuvuudesta (alistuneisuudesta) mieskunnalle sitä paremmin ollaan yleisestiottaen selvillä siitä, miten sukupuolten tulisi pyrkiä toimimaan keskenään.

  Nykyinen tilanne, jossa naiset syyttävät
  itseä siitä, kuinka miehet heitä alistavat korreloi aika hyvin naisten miesmaun kanssa: naiset haluavat sellaisia miehiä, jotka näyttävät heille kaapin paikan ja jotenkin syyllisiksi tilanteeseen halutaan lavastaa naisten mielestä epäkelvot ja liian vapaamieliset miesyksilöt.

 24. Mari Lepistö

  Nimi: Ihan rauhassa vaan mutta sillä ei saavuteta mitään sellaista joka olisi rakentavaa sekä ajaisi todellisia tasa-arvo pyrkimyksiä. Se on Islamismia pahimmillaan sekä äärimmillään, jos haluaa sitä niin täytyy muuttaa sinne päin maailmaa jossa se on käytäntöä.(kivittämisineen ja tappamiseineen ja raiskauksineen yms.) Siinä vain tulee vastaan nuo meille totutut arvot ja moraaliasiat kysymykseen sekä etiikka, joten enpä usko että mies, joka on kulttuurinsa kasvatti, haluaa pohjimmiltaan alistaa naista.
  Uskon, että terve mies haluaa pohjimmiltaan rakastaa ja tulla rakastetuksi. Usein miehillä tämä ”rakkauden” ilmaisu on fyysistä ja se on ihan hieno juttu, mutta se ei ole kaikki, sillä siihen touhuun tarvitaan kaksi (vähintään) jos porno ei korvaa naista tai jos kulttuurinsa kasvttama mies ei toteuta seksuaalista tarvettaan esim. homoseksuaalisesti tai vaikkapa jonkin poikkeavan/erikoisen käyttäytymisen kautta.

  bmad:

  Naisilla ei ole seksuaalista valtaa. Se on vanhanaikainen ja jopa äärimmilleen vietynä islamistinen käsitys.
  Länsimaissa nainen on alistettu toiseen suuntaan se on ns. paljastettu ilman, että naiset sitä haluavat eli naisen kehosta on tehty (esim. mainonta ja porno)kautta yleis ”väline”, jota se ei suinkaan ole ei yksittäiselle ihmiselle eikä muutenkaan. Sehän on jo ihan inhimillinen ajatus.
  Nykyään on kuitenkin näkyvillä muutakin eli myös miesten kehoa on alettu seksuaalistamaan valtamediassa ja se tuo paineita, sekä niille ns. ”rumille” että ns. ”kauniille” miehille ja se ei ole suinkaan seurausta feminismistä vaan ns. ”miehenmaailman” mallisesta visuaalisesta seksuaali käyttäytymisestä, joka on viety äärimmilleen yhteiskunnassa, monellakin tapaa ja nyt se alkaa pikkuhiljaa saavuttamaan myös miehen kehon todellisuudessakin siten, että siltä keholta aletaan vaatimaan niitä ominaisuuksia, joita tämä miesmallinen ajattelutapa on tuottanut ja tämä näkyy yhteiskunnasssa monella tavalla.
  Siksi onkin ihmeellistä, että tätä asiaa eivät monetkaan miehet ymmärrä tai tajua.
  Onko naisen seksuaalinen käyttäytyminen vieläkin niin hämärän peitossa joiltain miesyksilöiltä, että se todellakin nähdään jonkun tuollaisen seksuaalisenvallan käsitteen kautta?
  No en usko, että se on kovin yleistä, mutta ajatuksia herättävää se on jos akateemisissakin ”piireissä” alkaa esiintymään moista harhaanjohtavaa käsitystä, joka on itseasiassa peräisin ihan kansankielestä ja kuten sanoin islamistiseta ajattelusta.
  Sitä ei kuitenkaan ilmene, onneksi, paljoa mutta näköjään kuitenkin jonkin verran.
  Mies joka on sinut itsensä ja seksuaalisuutensa kanssa EI todellakan halua alistaa naista mitenkään. Ja kun naisella ei ole seksuaalistavaltaa niin silloin miehen ”vallan” tavoittelukaan ei voi mitenkään perustua siihen että miehen tulisi seksiä saadakseen pyrkiä valta-asemaan alistamalla.

 25. Mari Lepistö

  bmad:

  Tuohon on vielä pakko lisätä sen verran..että yleisesti ottaen naisen seksuaalisuus on erinkaltaista kuin miehen: se on enenmmän henkisistä asioista LÄHTEVÄÄ (huom. ei kuitenkaan henkistä kuten jotkut sellaiset väittävät, jotka ovat halunneet tulkita sen tahalliseti väärin tai eivät yksinkertaisesti ymmärrä tätä asiaa.)
  Tämä on kuitenkin hyvin laaja alue tässä käsiteltäväksi, joten raapaisen vain sen pintaa tässä kommentissa.
  Koska ns. miehen mallinen ns. visuaalinen seksuaalikäyttäytyminen on yleistynt niin se on aiheuttanut monia sioita, kuten sen, että JOTKUT naiset käyttäytyvät omissa seksisuhteissaan ja parinvalinta tilanteissaan masokistisesti. Vrt. kuvailemasi parinvalinta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi perinjuurin sitä mitä tämä tai nämä (tietyt) yksilöt haluaisivat, he ovat vain niin hukassa, myös itseltään, että toteuttavat, saadakseen arvostusta ja ns. rakkautta, RAKASTAMILTAAN miehilta(siis yleensä mieheltä) sellasita seksuaalista käyttäytymis mallia joka ei välttämättä ole edes luontainen, sillä naisen oman seksuaalisuuden löytäminen tässä maailmassa, joka on siis kyllästetty miesmallisella seksuaalisuudella, on todella vaikeaa, sillä siihen ei kannusteta millään tavalla.
  IKÄVÄ KYLLÄ.
  Ja tämä lausunto ei suinkaan tarkoita mitään miesten syyttämistä (enään tässä maailman ajasssa, vaikka se johtuukin tuosta patriarkkaaisesta mallista josta olen jo maininnut) se vain voi parhaimmillaan ja hieman tässä oikaisten tarkoittaa esim. sitä käytännön asiaa, että olkaa miehet lämpimiä, arvostavia ja aikaa antavia ISIÄ (veljiä, ja poikia) tyttärillenne (siskoillenne ja äideillenne), jotta he OPPIVAT sen olevan ihan luonnollista ja täysin ansaittua. Älkää tehkö koskaan kellekkään naiselle mitään sellaista mitä että soisi tehtävän tyttärillenne, äideillenne tai siskoillenne. Siitä se alkaa ihan käytännössä, nimittäin tasa-arvo molemmille sukupuolille. No tämä on vain tallaista käytäntöä josta olsi ihan hyvä alkaa..niin silloin olisi edes mahdollisuus siihen että edes seuraavista sukupolivista tulisi ihmisiä jotka arvostavat toisiaan tasa-verosina sukupuolina ja myös seksuaalisesti osaisivat kunnioittaa toisten seksuaalista mallia käyttäytyä..sillä siinäkin on luontaisia elementtejä, jotka eivät ole kiinni kulttuurista vaan psyykkeestä. Mutta tämäkin on niin laaja ja monitahoinen kysymys, että sitä on vaikea tässä tämän tarkemmin alkaa selostamaan.

 26. Mari, et taida itse lukea naistutkimusta, ainakaan yliopistolla?

 27. Mari Lepistö

  Niin Juha en todellakaan en ole sellaista sanonutkaan missään välissä..alani on kyllä toinen kuin naistutkimus..ei kannata laittaa samaan kategoriaan ihmisiä jos ei tiedä kenelle puhuu…mutta itse kyllästyin käymään täällä sivulla sillä täältä ei löydy mitään uutta jota todella hain ja olen hakenut pitkään..pitää pärjätä omillaan sitten.

 28. Se on täysin turha verrata synnyttämistä ja asevelvollisuutta keskenään. Niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa vaikka telaketjufeministit toisin haluavat väittää.
  Jos halutaan vertailukelpoinen pari naisten synnyttämiselle, se voisi olla vaikkapa miesten alhaisempi elinikä. Molemmat sukupuolelle ominaisia seikkoja joihin on täydet mahdollisuudet vaikuttaa.

  Naisella menee 1-3 vuotta lasten hankkimisessa, mutta ei ole pakko hankkia lapsia.
  Miehet kuolevat keskimäärin 7 vuotta naisia ennemmin, mutta siihen voi vaikuttaa hyvillä elintavoilla.
  -> Tasa-arvoa.
  Miten se sitten toteutuu asevelvollisuuden kohdalla?
  Mies menee armeijaan, siviilipalvelukseen tai vankilaan, naisen ei tarvitse tehdä mitään. Taitaa vaan osua naisilla arkaan paikkaan, kun heti älähdetään jos joku julkeaa ehdottaa ettei tuo ole se ihan tasa-arvoisin malli.

  Ei sillä että minulla olisi mitään nykysysteemiä vastaan, mutta ei tarvitse heittäytyä avuttomaksi ja vetää ”synnytyskorttia kehiin” heti kun keskustelu ei satu miellyttämään.

 29. Siviilipalvelus niin lyhyeksi, että valtaosa hakeutuu siihen. Naisille kutsunnat. Näin saadaan kunnille valtava määrä työvoimaa hoitamaan esim. vanhusten ulkoilutusta, ruokkimista ja vaipanvaihtoa.

  Ehdotukseni on kaikille osapuolille voitto. Puolustusvoimiin hakeutuu vain motivoitunein porukka ja reserviä on jo nykyäänkin liikaa. Kunnat voittavat myös. Eniten voittavat naiset, joilta evätään nykyinen mahdollisuus häpeällisesti siipeillä velvollisuuksien suhteen.

 30. Niin ja eikö ”kansalaispalvelus”/armeija olisi loistava mahdollisuus naisille näyttää oikein sankoin joukoin mistä heidät on tehty?

  Ja vielä rakentavammin mahdollisuus sukupuolille aidosti tutustua toisiinsa – väitetäänhän Suomalaisen yhteiskuntavakauden ja ”sosiaaliluokkien” välisen kohtalaisen terveen suhteen olevan ainakin osittain yleisen asevelvollisuuden ansiota. 6 kuukauttakin kun duunarin poika ja herran vesa rämpivät rintarinnan metsissä niin oppii kummasti huomaamaan sen ”outolinnunkin” olevan ihminen kuten itsekin.

  Ja lisäksi itse en tosiaan usko miesten olevan Marssista ja naisten Venuksesta, vaan ihmisellä yksilölliset erot ilmiselvästi yrittävät sukupuolten väliset erot.

  Eli eiköhän niitä 3000 m cooperissa juoksevia naisiakin alkaisi löytymään, jos tuollaisia oikeasti yleisiä kutsuntoja alettaisiin järjestämään ja samalla testattaisiin yksilön kyky asepalveluksen suorittamiseen – olipa yksilö sitten mies, nainen tai jotain siltä väliltä.

  Tätä ajatusta luulisi kaikkien aitoa tasa-arvoa ajavien ja naisten voimauttamista ajavien feministijärjestöjenkin kannattavan. (Elleivät vastusta yleistä asevelvollisuutta sinänsä.)

  ps. Mari Lepistölle ja muille naisille – Älkää koskaan tehkä pojillenne/miehillenne/isillenne niin kuin ette toivoisi kellekään naiselle tehtävän.

  (= halveksi, lyö, syyllistä sukupuolen takia, demonisoi jne.)

 31. Juha Halmu

  Hyvä kirjoitus Jukalta.

 32. Armeijan ja raskauden vertailu on kyllä aika naurettavaa:

  – armeijan käynti auttaa työnhaussa
  – edes mahdollisuus siitä, että kykenee tulemaan raskaaksi häiritsee työnhaussa
  – armeijasta saa rahallista korvausta, mm. päivärahan ja vuokran, sekä tietenkin ylläpidon
  – raskaus ja lapsen kasvattaminen vievät ison osan äidin tuloista
  – armeija parantaa fyysistä kuntoa ja täten myös armeijan käyneen sosiaalista arvoa tässä nykyajan maailmassa
  – lapsen saanut nainen uhraa usein kroppansa ainakin pariksi vuodeksi (puhtaasti pinnallisella tasolla, sekä usein myös lääketieteellisellä), jos ei loppuelämäkseen ja hänen arvonsa naisena ja ihmisenä laskee miesten silmissä (ei kun sori, eihän naisilla alunperinkään ole mitään arvoa ihmisinä)
  – armeijasta pääsee eroon jopa kuudessa kuukaudessa
  – raskaus kestää ainakin 9kk, sen jälkeen lapsi tarvitsee jatkuvaa huoltoa ainakin 10 vuotta, jonka jälkeen jonkinlaista huoltoa vielä toiset 10 vuotta
  – armeijan käynyttä pidetään kovana jätkänä, niin kavereiden kun mahdollisten seksikumppaneidenkin silmissä
  – lapsen saanut sinkkunainen on miesten kauhistus ja saa todennäköisesti olla loppuelämänsä yksin

  En tue pelkästään miehille pakollista asepalvelusta, ja haluaisin huomauttaa ettei moista ole edes olemassa suinkaan maailmanlaajuisesti. Kuitenkin tämä on aika pieni ongelma naisten kokemaan syrjintään verrattuna ja haiskahtaa pelkältä miesten nillitykseltä. Jos tosissanne tukisitte tasa-arvoa, keskittyisitte naisten ongelmiin ensin ja sitä kautta KAIKKIEN tasa-arvoon. Ja jos väkisellä tahdotta armeija-asiaan takertua, ehdottakaa jotain järkevää vaihtoehtoa. Miten se järjestetään, että kaikkien täytyy mennä armeijaan? Mistä resurssit, mitkä ovat vaikutukset? Onko armeija edes Suomelle nykyaikana välttämätön? Miten sotatilanteessa toimitaan kun kaikki 18-50-vuotiaat kansalaiset päätyvät sotarintamalle?

  Ja miksi, Jukka tai kuka tahansa muukin teistä, on tarpeellista kohdella naista siten kuten ette kohtelisi ketään miespuolista sukulaista/tuttavaanne tai ette haluaisi itseännekään kohdeltavan? Miksi se on niin paljon teiltä pois, että naisiakin pidettäisiin ihan oikeina ihmisinä?

 33. Juha Halmu

  Hmmm. Mikä on sinulta pois, turqoise, että miehet haluavat kehittää tasa-arvoa ja jutella asioista ja ongelmista joita he kohtaavat elämässä ja yhteiskunnassa? Miten se on naisilta pois ja varsinkin miten ihmeessä se vähentää naisten ihmisarvoa?

 34. Kiitos kommentistasi turqoise! 🙂

  ”Ja miksi, Jukka tai kuka tahansa muukin teistä, on tarpeellista kohdella naista siten kuten ette kohtelisi ketään miespuolista sukulaista/tuttavaanne tai ette haluaisi itseännekään kohdeltavan?”

  En ymmärtänyt tätä kysymysmuotoista virkettä mielestäni ihan kunnolla, mutta omasta mielestäni on tärkeää kohdella kaikkia olentoja heidän todellisten kykyjensä, ominaisuuksien ja tekojensa perusteella.

  Eli koska esimerkiksi naisilla ja miehillä on ilmiselvästi yhtä kehittynyt tietoisuus, persoonallisuus ja kyky tuntea, niin ansaitsevat he yhtälaiset perusoikeudet (=ihmisoikeudet).

  En mene tässä sen syvällisemmin muiden lajien kuin ihmisen tietoisuuteen ja persoonallisuuteen, mutta lyhyesti kuitenkin. Mielestäni esimerkiksi delfiinien, intiaanien ja aborginaalien rääkkäys on aivan yhtä törkeää, kuin valkoisen ihmisen, koska tutkimusten mukaan noilla kaikilla on jotakuinkin yhtäkehittynyt tietoisuus, persoonallisuus ja kyky tuntea.

  Ja turqoise – olen itse mukana kehittämässä nimenomaan miesten tasa-arvoa, koska miehenä olen jonkinsortin asiantuntija miesten tasa-arvon loukkauksista. Lisäksi olen saanut kokea ihmisten ja siis miestenkin vain toimivan kovin usein periaatteella ”niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan”.

  Eli, jos ei ole itse kokenut tasa-arvoa on sitä kovin vaikea muillekkaan suoda.

  Lisäksi kulttuurissamme tyypillinen naisten holhoaminen ja passaaminen on naisia halventavaa ja passivoittavaa.

  En itse halua tulla pilalle ”lellityksi”, niin en tahdo sitä muillekkaan tehdä. Eli yritän olla tarjoamatta tuntemattomille naisille paukkuja, avaamatta heille ovia, vaatimatta heille tasa-arvoa/ihmisoikeuksia yhtään sen useammin kuin tuntemattomille miehillekään.

  Jos nainen hyökkäisi kimppuuni pyrkisin pistämään hänet ojennukseen ja vastuuseen teoistaan yhtälailla, kuin vastaavan kokoisen miehen.

  Eli ajattelumalli naisesta ”heikompana astiana”, kyvyttömänä väkivaltaan, julmuuteen ja sotimiseen. Kyvyttömänä itsensä ja omien oikeuksiensa puolustamiseen, kyvyttömänä siihen ja tähän – on perseestä, molempia sukupuolia alentavaa ja todellisen tasa-arvon kannalta hyvin vahingollista.

  Mielestäni naiset eivät ole avuttomia huolehtimaan itsestään kuin pienet lapset, vaan aivan yhtä kykeneviä, pystyviä ja osaavia kuin miehetkin ja siksi mielestäni on iteäni ja naisia alentavaa jos minä vaatisin heidän oikeuksiaan/tasa-arvoaan, aivan kuin he olisivat lapsia jotka eivät kykenisi sitä itse tekemään.

  Minä tahdon huolehtia itsestäni niin pitkään kuin olen terve, vaikka hemmottelu onkin silloin tällöin mukavaa ja teen naisillekin, niin kuin toivoisin itselleni tehtävän, enkä anna heille erivapauksia, enkä velvollisuuksiakaan sukupuolen takia.

  Omissa silmissäni äitiys nostaa naisen ”statusta” siinä missä isyys miehen statusta. (siis sosiaalinen ja henkinen vanhemmuus – lapsesta huolehtiminen) Ja raskauden kokemista ja synnyttämistä arvostan myös – ei siihen kaikki naiset pysty, eikä vielä nykyteknologialla kukaan mies.

  Ainakin jenkkilässä on jo monissa firmoissa tajuttu synnyttämisen ja äitiyden kasvattavat ja positiiviset vaikutukset naisiin ja olen lukenut erilaisia tutkimuksia, joissa on havaittu vastaavaa.

  Voin kaivaa tutkimuksia esiin, jos jotakuta kiinnostaa. Mutta näin mutu-tuntumalla arvioituna en todellakaan pidä normaalia synnyttämistä minään invalidisoivana onnettomuutena vaan rankkana, mutta antoisana ja kasvattavana kokemuksena muiden elämän mullistusten joukossa.

  Siitä voi kiistellä sitten varmaan ikuisesti minkälaista kiduttamista synnytyskivut vastaa, mutta henkilökohtaisesti synnyttämisen vertaamista kiduttamiseen/onnettomuuteen aika kieroutuneena ja elämästä vierautuneena… Ai-niin, olen mies, eli ei oikeutta mielipiteeseen ko. asiassa.

  Tunnen naisia, jotka pitävät raskautta, synnyttämistä ja äitiyttä todella voimaannuttavina ja antoisina kokemuksina, eivätkä he ole muutoin mitenkään masokistisia.

  ”Miten se järjestetään, että kaikkien täytyy mennä armeijaan? Mistä resurssit, mitkä ovat vaikutukset? Onko armeija edes Suomelle nykyaikana välttämätön? Miten sotatilanteessa toimitaan kun kaikki 18-50-vuotiaat kansalaiset päätyvät sotarintamalle?”

  Ei nykyäänkään kaikki mene armeijaan, vaan ne jotka siihen kykenevät ja haluavat enemmän kuin sivariin tai vankilaan. Puolustusvoimien tehtävä on järjestää maanpuolustus erilaisilla enemmän ja vähemmän tieteellisillä mittareilla arvioituna parhaalla mahdollisella tavalla sille annetuilla resursseilla.

  Nyt henkilöstä resurssina on käytännössä vain miehet. (Naisten vapaa-ehtoisren vaikutus reserviläisarmeijassa on toistaiseksi suht marginaalista.) Jos myös naisten status sukupuolena nostettaisiin sotakelpoiseksi, puolustusvoimat saisivat enemmän potenttiaalista henkilöstöä käyttöönsä ja karsinta seulat voitaisiin asettaa siten tiukemmiksi.

  Ja koska naisia on jo armeijassa, niin tuskin niiden määrän lisääminen paljoa sen pahemmin sekoittaisi nuorten miesten hormoonien kyllästämiä aivoja (jotka ovat siis toistaiseksi se ensisijainen elävä maanpuolusvoima). Ja vaikka homma näyttäisi menevänkin seka-armeijassa nussimiseksi, niin eiköhän siihenkin jotkut käytännön ratkaisut löytyisi – kykeneehän miehet ja naiset tekemään töitäkin samoilla työpaikoilla, vaikka työpaikkaromanssit ovatkin arkea.

Comments are closed