Miesten tasa-arvo ry tuomitsee lentoyhtiöiden miesmatkustajiin kohdistaman sukupuolisyrjinnän

 •   
 •   
 •   

 

Norwegian-lentoyhtiön lennolla Helsingistä Ouluun sattui lokakuun puolivälissä tapaus, jossa vastaanottovirkailija ei suostunut päästämään yksin matkustanutta 10-vuotiasta tyttöä istumaan miespuolisen perhetuttavan viereen matkan ajaksi, vaikka tytön perhe sitä toivoi. Norwegianin mukaan yhtiöllä ei ole käytössä ohjeistusta, jossa kiellettäisiin yksin matkustavien lasten sijoittaminen miesten viereen yhtiön lennoilla. Lentoyhtiön mukaan tapauksessa on ollut kyse vain väärinymmärryksestä. Syrjivää käytäntöä ei kuitenkaan selvästi tuomittu. Nähtäväksi jää, toistuuko väärinymmärrys. Koska tällainen kielto koskee vain yksin matkustavien lasten sijoittamista miesmatkustajien, mutta ei naismatkustajien, vierelle, kyse on selvästi sukupuoleen liittyvistä seksistisistä ja leimaavista ennakkoluuloista sekä sukupuolisyrjinnästä.

 

Ikävä tosiasia on, että useilla lentoyhtiöillä on käytössään ohjeistus, joka kieltää yksin matkustavien lasten istuttamisen miesmatkustajien viereen lennoilla. Eurooppalaisista lentoyhtiöistä ainakin Air France ja British Airways ovat syyllistyneet seksististen ja leimaavien ohjeistusten soveltamiseen miesmatkustajien kohdalla. Kysymys kuuluu, miksi tällaista käytöstä katsotaan vuodesta toiseen läpi sormien? Miksi tasa-arvoviranomaiset ja lentoyhtiöiden valvonnasta ja luvista vastaavat liikenneviranomaiset eivät ole puuttuneet näihin ohjeistuksiin? Voiko kukaan edes kuvitella, että tällaiset leimaavat ja syrjivät käytännöt vain hiljaisesti hyväksyttäisiin, jos ne kohdistuisivatkin miesten sijasta naisiin?

 

Miesten tasa-arvo ry vaatii tilanteen korjaamista viipymättä. Lentoyhtiöiden miesmatkustajiin kohdistama sukupuolisyrjintä on yksiselitteisen tuomittavaa. Suomalaisten viranomaisten on selvitettävä se, onko joillain lentoyhtiöllä käytössään tällaisia ohjeistuksia Suomessa lennettävillä, Suomesta lähtevillä tai Suomeen saapuvilla lennoilla. EU-tasolla on tehtävä vastaava selvitys. Seksistisiä ja syrjivä ohjeistuksia ylläpitäviä lentoyhtiöitä on vaadittava luopumaan niistä uhkasakkojen ja, viime kädessä, lentotoiminta- ja liikenneluvan peruuttamisen uhalla. Sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomessa turvattu jo perustuslaissa, ja tasa-arvo on Lissabonin sopimuksella nostettu yhdeksi EU:n perusarvoista. Nyt viranomaisten tehtävänä on näyttää, että nämä arvot pätevät käytännössä.

 

2 Comments

 1. http://yle.fi/uutiset/seksistista_ja_le … le/7556756

  Kyllähän tässä tietyssä mielessä ”punaista” näkee…näin miehenä.
  Ylilyöntejä ”parhaimmasta” päästä. Itsellekin välillä tulee mieleen,
  että miten uskaltaa esim. jollekin vieraalle ipanalle enää edes jutella.

  Mutta mutta…..kyllä minä kaiken kaikkiaan olen välillä ihan
  älyttömän pettynyt siihen miten maailman laajuisesti nimenomaan
  miehet kurmoottaa lapsia ja naisia.

  En jaksa ymmärtää mitä miehistä siinä on, että yleensäkään
  heikompiaan millään tavalla alistaa yms.

  Oksettavaa nämä ihan kotimaankin muutamat raiskauksiin yms.
  liittyvät tuomiot (Itä- Suomen hovioikeus) puhumattakaan sitten siitä
  miten muualla maailmassa esim. tyttöjä, lapsia naisia kohdellaan.

  Yksi käsittämättömimmistä asioista on se miten NAISET kohtelee
  tyttöjä tekemällä heille ympärileikkauksia. Tosin en hyväksy poikienkaan
  ympärileikkausta.

  Tai miten ihan täällä koto – Suomessa uskon varjolla naisten asema
  on lähinnä synnytys, tiski, pesu, yms. koneena.

  Edelleen ja aina vaan, minusta YK:sta pitäisi erottaa välittömästi
  ne maat joissa naisten ja lasten asioita ei saada edes lähelle turvallista
  tasoa…….hmmmm…mitenhän tuon sitten luokittelisi, meinaan putoaisiko
  YK:sta silloin esim. USA, Venäjä, Japani…

  Mutta any way, kyllä minusta Miesten tasa-arvio ry yms. ryhmittymät
  voisi nyt ottaa asiaan vähän laajemmaan kuvan, esim. ehdottamalla
  toimenpiteitä miten edes meillä Suomessa voitaisi vielä paremmin
  turvata ipanoiden ja naisten turvallisuus.

 2. Joo Joo:
  ”…minusta Miesten tasa-arvio ry yms. ryhmittymät voisi nyt ottaa asiaan vähän laajemmaan kuvan, esim. ehdottamalla toimenpiteitä miten edes meillä Suomessa voitaisi vielä paremmin turvata ipanoiden ja naisten turvallisuus.”

  ”Joo Joo”, etkö ole hahmottanut yhdistystoiminnasta sitä, että kukin yhdistys toimii keskittyen niihin teemoihin, jotka se määrittelee tarkoituksenaan omissa säännöissään.

  Miesten tasa-arvo ry ilmoittaa olemassaolonsa tarkoituksesta näin:
  ”Yhdistyksen tarkoituksena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa miesten tasa-arvo-ongelmiin keskittyen. Tämä tarkoittaa miehiin kohdistuvan suoran, epäsuoran ja rakenteellisen sukupuolisyrjinnän poistamista.” https://www.miestentasa-arvo.fi/saannot.php

  Jos minulla olisi tapana tehdä iltarukous, muistaisin joka ilta kiittää siitä, että Suomessa on olemassa sellainen yhdistys, kuin Miesten tasa-arvo ry, jolla on aivan mielettömän tärkeä agenda.

Comments are closed