MIESTEN TASA-ARVO RY:N AVOIN KIRJE SISÄMINISTERI PÄIVI RÄSÄSELLE

 •   
 •   
 •   

 

 

Te olette torjunut aloitteen isänpäivän muuttamisesta vakiintuneesta liputuspäivästä viralliseksi liputuspäiväksi, jollainen äitienpäivä on.

 

Olette perustellut torjuntaanne sillä, ettei meillä olisi Suomessa mitään tarvetta korostaa isyyttä. Miesten tasa-arvo ry on tästä kanssanne eri mieltä. Suomessa merkittävä joukko lapsia jää erilaisista syistä isättömiksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että isättömyys on merkittävä riskitekijän lapsen myöhemmän kehityksen kannalta. Isättömänä kasvaneen lapsen riski ajautua myöhem-mässä elämässään erilaisiin ongelmiin on moninkertainen sellaiseen lapseen verrattuna, joka on saanut kasvaa ja kehittyä isänsä kanssa. Tästä aiheutuu yhteiskunnalle merkittävää haittaa ja kustannuksia. Isyyttä ja isien merkitystä on siis todella syytä korostaa Suomessa, ei ainoastaan lapsen oikeuksien toteutumisen ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen vuoksi, vaan myös puhtaasti kansantaloudellisista syistä.

 

Olette vastustanut muutosta myös sillä perusteella, että sen toteuttaminen lisäisi byrokratiaa. Tämä on selvästi parempi argumentti, vaikka on vaikea nähdä tämän muutoksen toteuttamista kovin merkittävänä byrokratiaa lisäävänä tekijänä verrattuna viimeisten hallitusten, joissa te olette ollut mukana, intoon lisätä lainsäädäntöä ja kasvattaa avustajaviidakkoa. Kuten totesitte, virallisella ja vakiintuneella liputuspäivällä ei ole juuri käytännössä eroa, joten muutoksen kustannusvaikutuksia tuskin voi pitää kovin merkittävinä. Symbolinen vaikutus olisi sitten sitä suurempi. Miesten tasa-arvo ry on jo aiemmin kiinnittänyt huomiota siihen, ettei valtiovalta palkitse tasa-arvoisesti ansioituneita isiä ja äitejä. On turhaa pitää juhlapuheita tasa-arvoisesta vanhemmuudesta ja isyyden merkityksen kunnioittamisesta, jos halua kohdella äitejä ja isiä tasa-arvoisesti ei edes näissä symbolistisesti tärkeissä kysymyksissä löydy.

 

Looginen johtopäätös linjauksestanne on se, että sukupuolten välisen tasa-arvon ja tasa-arvoisen vanhemmuuden toteuttamisen nimissä äitienpäivä on syytä muuttaa virallisesta liputuspäivästä vakiintuneeksi. Eihän meillä ole mitään sen erityisempää syytä korostaa äitejä ja äitiyttä kuin isiä ja isyyttä. Jos isien huomioimiseen riittää vakiintunut liputuspäivä, täytyy sen riittää myös äitien muistamiseen. Isä on lapselle ihan yhtä tärkeä kuin äiti. Niin isänpäivä kuin äitienpäivä ovat pohjimmiltaan amerikkalaista tuontitavaraa, joten on syytä viettää niitä mahdollisimman tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti. Oletteko te, sisäministeri Räsänen, siis valmis esittämään äitienpäivän muuttamista virallisesta liputuspäivästä vakiintuneeksi liputuspäiväksi?

 

Miesten tasa-arvo ry kannattaa edelleen isänpäivän muuttamista vakiintuneesta liputuspäivästä viralliseksi liputuspäiväksi. Miesten tasa-arvo ry katsoo, että tällainen muutos edistäisi parhaiten sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaista vanhemmuutta Suomessa. Niinpä Miesten tasa-arvo ry tukee vahvasti kansalaisaloitetta, jonka tavoitteena on isänpäivän muuttaminen viralliseksi liputuspäiväksi. Kaikki joukolla allekirjoittamaan!

 

 

_________________________________________________

 

Lähteet:

 

http://paivirasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182491-isat-ovat-liputuspaivansa-ansainneet
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200903149243477_uu.shtml, http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288339807437.html
http://yle.fi/uutiset/isattomyys_jattaa_aukon_lapsen_sisimpaan/5737213, http://www.photius.com/feminocracy/facts_on_fatherless_kids.html, http://www.fathers.com/statistics-and-research/the-consequences-of-fatherlessness/,
http://kannanotot.miestentasa-arvo.fi/2011/11/10/miesten-tasa-arvo-ry-vaatii-tasa-arvoa-ansioituneiden-vanhempien-palkitsemiseen/
http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288708440725.html?pos=ksk-trm-perh-nenos
http://fi.wikipedia.org/wiki/Is%C3%A4np%C3%A4iv%C3%A4, http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84itienp%C3%A4iv%C3%A4
https://www.facebook.com/liputus?fref=nf
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1047

 

8 Comments

 1. Juha-Matti Kohtalo

  Hei. Tasa-arvo lähtee pienistä yksityiskohdista ja tämän päivän Suomalaiset isät ei ole millään asteikolla vertailukelpoisia tasa-arvossa äitejä kohtaan. Kerron omakohtaisen esimerkin: Erosimme lapseni äidin kanssa kun poikamme oli 3v. En eronnut lapsesta, mutta sosiaalityöntekijät eroittivat meidät. Lunastin lapsen synnyinkodin, että lapsellani olisi hyvä käydä siellä, mutta äidin perättömät kertomukset perheneuvolassa johtivat kaikkiaan 7 eri lastensuojeluilmoitukseen. Kaikki viranomaiset uskoivat äitiä ja hänen äitiään, lapseni mummoa. Minua kuultiin ja viranomaisten ilmeistä näki kuinka huono isä olen. Minua tai lastani ei olla aiheesta juuri kuultu ja kaikki kertomuksemme on kumottu. Myös lapseni äidin isä (ukki) olisi halunnut kertoa oman näkemyksensä tästä kaikesta, mutta häntäkään ei kukaan halua kuulla. Ukki sanoi, ettei voi sivusta katsoa tällaista vääryyttä ja haluaa asiat menevän oikein. Ukki sanoi, että ”en voi katsoa sivusta lapseni rikollista touhua”. Tosiasiat ei viranomaisia kiinnosta. Ainoastaan äidin tahtoa kuunnellaan sokeasti. Lapseni (nyt 6v.) haluaisi olla luonani yhtä paljon kuin äidillään eli viikko/viikko asumismuoto olisi paras mahdollinen vaihtoehto, sillä asumme vajaan kilometrin päässä toisistamme. Se ei vain äidille käy, sillä nyt hän saa käräjäoikeuden päätöksellä valtavat elatusmaksut. Käräjäoikeudessa oli todistamassa sosiaalityöntekijä. Hän todisti äidin kuulopuheet todeksi. Edes poliisin tutkintaosasto ei ottanut kunnianluokkaus tutkintapyyntöäni vakavasti. Yritin saada totuuden vääristä lastensuojelu ilmiannoista, sillä lapseni väitetään kertoneen lukuisia kertoja äidille sekä mummille, isän pahoinpidelleen häntä. Lapseni ei ole koskaan omien sanojensa mukaan kertonut mitään sellaista ja uskon häntä todella, sillä mitään sellaista ei ole tapahtunutkaan ja lapsellani ja minulla on erittäin läheinen ja rakas suhde toisiimme. Lapseni kyselee joka kerta tavatessamme, että milloin isi saadaan se viikko ja viikko. Hain asian hovioikeuteen ja nyt ennen istuntoa sain kuulla että ukki ei saa tulla todistamaan, sillä äiti on pyytänyt sitä hovilta ja se on mennyt läpi. Olen tilanteessa, jossa en kenenkään haluaisi olevan tässä tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.

 2. Ari Nousjoki

  Sisäministeri on kyllä hyvin perillä ajan hengestä. Meillä Suomessa ei todellakaan ole ollut tarvetta korostaa isyyttä. Varsinkin avioeron kohdatessa ja äidin ottaessa lapset, isällä ei enää olekaan mitään oikeuksia lasten suhteen jos äiti sattuu olemaan ilkeä tai jopa sairas.
  Äiti saattaa vaikeuttaa ja estää tapaamiset kokonaan, jopa oikeudessa vahvistetut sopimukset eivät pädekään. Vaan vaikka olisit yhteishuoltaja ja pyrkisit noudattamaan yhdessä sovittuja ja oikeuden vahvistamia sopimuksia voit saada lähestymiskiellon lasten kanssa asuvaan vanhempaan. Kun edelleen yrität toteuttaa isyyttäsi rakkaita ja kaipaamiasi lapsia kohtaan, kyselet lasten kuulumisia toiselta yhteishuoltajalla, voit saada vankeustuomion. Näin meillä Suomessa. Kerron omasta kokemuksestani. Kunpa saataisi ensin joku sitova sovitteleva elin ja tasa- arvo vanhemmuuteen muutenkin. Lapsillehan tässä eniten pahaa tehdään. Suomessa ei haluta noudattaa oman maan lakeja lasten huollosta ja tapaamisesta ja oikeudesta kumpaankin vanhempaan. Eikä liioin YK:n lasten oikeuksien julistusta ja sopimusta. Suomi on erolasten oikeuksien osalta varmaankin Länsi- Euroopan takapajuisin maa. Siinä mielessä ministeri Räsänen noudattaa maan tapaa ja linjaa. Isällä ei juuri arvoa ole joten miksi liputtaa ?

  Kommenttini on vapaasti käytettävissä ja julkaistavissa, näin ovat surkeasti lasten ja
  isien asiat Suomessa.

  Terveisin Ari Nousjoki, Orimattila. puhelin 045 67 51 902

 3. Tapio Johansson

  Erikoista, että adoptioasioissa PR hehkuttaa äidin ja isän läsnäolon tärkeyttä lapselle, mutta ei vedä siitä sen vertaa johtopäätöksiä, että haluaisi antaa tässä tunnustusta isille.

 4. Ari Nousjoki

  Selvisi vihdoin isien kaltoin kohtelu. Korkein oikeus on ohjeistanut käräjäoikeuksia jo vuosia sitten ettei lasten kanssa asuvaa, huoltajuus- tai tapaamissopimuksia noudattamatta jättävää vanhempaa tule velvoittaa mihinkään saati rankaista rikkomuksistaan. Tämä selittää sen ettei ketään kiinnosta lapsen etu. Ilkeä kiusaaja, jopa sairas vanhempi saa tehdä mitä vaan, hän ei joudu vastuuseen. Asianajajat ja oikeudet jauhaa turhaan juttuja ja tekee rahaa.
  Viattomat lapset kärsii. Päivi Räsäsen olisi syytä lähteä eläkkeelle.

 5. Entinen Pelastaja

  Päivi Räsänen on RASISTI sisimmältään. Tämä jos mikä sen todella osoittaa, koska miesrasistisuuttahan tämä on.

 6. Entinen Pelastaja

  Oiskohan tässä muutes pointtia arvon ministerille mennä korkeimpaan oikeuteen keskustelemaan haasteen kanssa sellaisesta pienestä asiasta kuin sukupuolisyrjintä?

 7. Leo Löppönen

  Anteeksi vaan, mutta eiköhän tuo tasa-arvo riipu ihan muista seikoista kuin Suomen lipun salkoon vetämisestä isäinpäivänä, joka on taasen vain markkinavoimien keksimä mainoskikka! Luulisi meillä miehillä olevan tärkeämpääkin tekemistä ja keksimistä kuin tällaiset turhimot… Jos rva Räsänen on katsonut tämän liputtamisen tarpeettomaksi, niin se on ensimmäinen asia mistä hänen surkeasta ministerikaudestaan voin sanoa jotain hyvää!
  Ammoin kun paidanhelma unohtui roikkumaan housunkauluksesta isäni kutsui sitä ”liputtamiseksi” ja määräsi sen pantavaksi piiloon! Suomen lippu taasen pidettäköön arvokkaasti salossa liehumassa ihan muina päivinä kuin tällaisina tekaistuina. Isät tietävät kyllä arvonsa ilman liputuksia itselleen, hehän ne siniristit salkoon kuitenkin vetäisivät!

 8. Eräs äiti

  Käsittämätöntä miten huonosti Suomessa kohdellaan isiä! Olen aina ollut sitä mieltä, että äiti ei aina välttämättä ole henkilö jolle lapset eron sattuessa automaattisesti annetaan. Tulee mieleen, että kaltoin kohdeltujen (viranomaisten taholta) isien pitää tehdä valitus syrjinnästä EU-tuomioistuimeen. Kun sinne tulee tarpeeksi paljon valituksia, on Suomessa pakko puuttua isien syrjintään.

Comments are closed