top of page

HPV-rokotteen puuttuminen pojilta ja muut yleiset vääristyneet asenteet poikien ja miesten terveyden

Helsingin Sanomien (HS 2.9.2016) mukaan myös teinipojille saatetaan pian jakaa kohdunkaulan syöpää ehkäisevää HPV-rokotetta – taustalla viruksen yhteys moniin syöpiin. Artikkelissa haastateltu THL:n ylilääkäri Tuija Leino toteaa: ”Nyt kun tyttöjen rokotekattavuutta tuntuu olevan vaikea saada ylemmäksi, poikien rokottaminen tulee houkuttelevammaksi. Poikia rokottamalla saataisiin myös osa tyttöjen tautitaakasta pois.”

Lisäksi artikkelissa mainitaan, että ”THL:ssa on laskettu, että jos tytöistä 80 prosenttia ja pojista 40 prosenttia rokotetaan, se vastaa tytöillä 90 prosentin rokotekattavuutta”. Artikkeli jatkuu edelleen, ”Kun tytöiltä saatiin yksi annos pois, siinä säästyy myös rahaa. Nyt poikien ohjelma ei ole enää niin kallis. Rokotteen hintakin on tullut alas, Leino sanoo.” Artikkeli jatkuu samalla linjalla, ”Suomessa THL tekee syksyllä alustavia selvityksiä poikien rokottamisesta. Leinon mukaan rokottamalla vain tytöt virusta ei pystytä hävittämään. Virus jää kiertämään, koska pojat levittävät sitä ja virus löytää porukasta rokottamattomat tytöt. Myös homomiehet levittävät virusta keskuudessaan, Leino sanoo. Nyt rokotustaakka jää täysin tytöille, vaikka siitä molemmat sukupuolet hyötyvät. Viruksista ei tulla pääsemään eroon näillä rokotuskattavuuksilla ja ilman poikia.”

Miesten tasa-arvo ry:n ja Gender Egalitarian Finland ry: kannanotto 8.9.2016

HPV-rokote ei ole pelkästään kohdunkaulansyöpää ehkäisevä, kuten HS 2.9.2016 otsikko antaa harhaanjohtavasti ymmärtää, vaan ”HPV:n aiheuttamat syövät muodostavat jopa 5 % kaikista miesten syövistä. Se, että yli 90 %:lta kaikkien syöpävaarallisten HPV-tyyppien aiheuttamilta infektioilta suojaavat HPV16/18 kaltaisia partikkeleita sisältävät rokotteet todennäköisesti estävät nämä miesten syövät on tärkein syy sille miksi poikien kannattaa ottaa HPV-rokote.”

Lisäksi suomalaisten miesten elinikä on pohjoismaisten lyhyin, eli 77,5 vuotta. Naisten terveydenhuoltoon käytettiin 46 % enemmän varoja (v. 2002) kuin miesten terveydenhoitoon (STM 2006, 81). Miesten elinajanodote on noin 7 vuotta naisten elinajanodotetta matalampi. Kansainvälisesti luotettavien lähteiden mukaan miehillä on korkeampi riski kuolla syöpiin kuin naisilla. Silti naisten syöpätutkimuksiin ja hoitoihin on selvästi enemmän resursseja. Tänä päivänä puhutaan jo kansainvälisestikin miesten ”cancer gender gap”:sta.

Sukupuolten välisten terveyserojen poistaminen ja miesten eliniän nostaminen edellyttäisi aivan erityistä panostamista miesten ja poikien terveydenhuoltoon. Mihinkään erityistoimiin juuri miesten terveydenedistämiseksi ja eliniän nostamiseksi Suomessa ei kuitenkaan ole koskaan ryhdytty. Tasaarvopoliittisissa ohjelmissa tätä tasa-arvo-ongelmaa ei yleensä edes mainita. Nyt resurssit loppuvat aina kesken, kun nousee esille ajatus poikien ja miesten terveyteen panostamisesta. Yhteisillä verovaroilla tuetaan ensisijaisesti naisten ja tyttöjen terveydenhuoltoa, mikä on selvää sukupuolisyrjintää. Vuonna 2002 naisten terveydenhuoltoon käytettiin varoja jopa 42 prosenttia enemmän kuin miesten. Rahaa siis on, mutta miehille sitä ei jostain syystä liikene. Tasa-arvolle ja terveydelle osataan meillä asettaa tarkka ja tiukka hintalappu heti, kun on kysymys miehistä.

Jos miesten ja poikien terveysongelmista puhutaan, pääpaino on aina miesten ja poikien omassa vastuussa ja terveellisten elämäntapojen noudattamisessa. On tietysti totta, että terveellisiä elämäntapoja noudattamalla voi vähentää sairastumisen riskiä, mutta tämä pätee yhtä lailla naisten ja tyttöjenkin kohdalla. Siitä huolimatta naisten ja tyttöjen terveydenhuoltoa ei vain kuitata moraalisaarnoilla, vaan heille tarjotaan aktiivisesti ja verovaroin terveyspalveluja. On syöpäseulontoja ja on HPV-rokote, eli ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa sairauksiin, joihin sairastumisen riski on tutkitusti kiinni juuri elintavoista.

Helsingin Sanomissa haastatellun THL:n ylilääkärin puheista saa väistämättä sen kuvan, että poikien ja miesten terveydenhuolto nähdään THL:ssä tarpeelliseksi vain silloin, kun siitä on hyötyä tytöille ja naisille, tai heidän terveytensä on uhka tyttöjen ja naisten terveydelle. Poikien ja miesten terveydenhuolto ja elinajanodotteen nostaminen naisten tasolle ei näytä olevan terveydenhuoltojärjestelmälle ihmisoikeus- tai tasa-arvoasia. Virheellinen asenne näkyy konkreettisesti tässä poikien HPV-rokotteen saamattomuudessa.

Lähteet:

________________________________________

1 http://www.hs.fi/kotimaa/a1472782944848 2 http://www.rokotiitus.net/hpv_rokotetutkimus/osallistuminen/pojat.html 3 http://yle.fi/uutiset/vaitos_hpv-rokote_pitaisi_antaa_myos_pojille/7121468 4 http://www.hs.fi/elama/a1405911991874 5 https://www.miestentasa-arvo.fi/ongelmat.php 6 http://www.webmd.com/cancer/news/20110712/men-have-higher-cancer-death-rates-than-women

Comments


bottom of page