top of page

MIESTEN TASA-ARVO RY:N AVOIN KIRJE SISÄMINISTERI PÄIVI RÄSÄSELLE

Te olette torjunut aloitteen isänpäivän muuttamisesta vakiintuneesta liputuspäivästä viralliseksi liputuspäiväksi, jollainen äitienpäivä on.

Olette perustellut torjuntaanne sillä, ettei meillä olisi Suomessa mitään tarvetta korostaa isyyttä. Miesten tasa-arvo ry on tästä kanssanne eri mieltä. Suomessa merkittävä joukko lapsia jää erilaisista syistä isättömiksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että isättömyys on merkittävä riskitekijän lapsen myöhemmän kehityksen kannalta. Isättömänä kasvaneen lapsen riski ajautua myöhem-mässä elämässään erilaisiin ongelmiin on moninkertainen sellaiseen lapseen verrattuna, joka on saanut kasvaa ja kehittyä isänsä kanssa. Tästä aiheutuu yhteiskunnalle merkittävää haittaa ja kustannuksia. Isyyttä ja isien merkitystä on siis todella syytä korostaa Suomessa, ei ainoastaan lapsen oikeuksien toteutumisen ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen vuoksi, vaan myös puhtaasti kansantaloudellisista syistä.

Olette vastustanut muutosta myös sillä perusteella, että sen toteuttaminen lisäisi byrokratiaa. Tämä on selvästi parempi argumentti, vaikka on vaikea nähdä tämän muutoksen toteuttamista kovin merkittävänä byrokratiaa lisäävänä tekijänä verrattuna viimeisten hallitusten, joissa te olette ollut mukana, intoon lisätä lainsäädäntöä ja kasvattaa avustajaviidakkoa. Kuten totesitte, virallisella ja vakiintuneella liputuspäivällä ei ole juuri käytännössä eroa, joten muutoksen kustannusvaikutuksia tuskin voi pitää kovin merkittävinä. Symbolinen vaikutus olisi sitten sitä suurempi. Miesten tasa-arvo ry on jo aiemmin kiinnittänyt huomiota siihen, ettei valtiovalta palkitse tasa-arvoisesti ansioituneita isiä ja äitejä. On turhaa pitää juhlapuheita tasa-arvoisesta vanhemmuudesta ja isyyden merkityksen kunnioittamisesta, jos halua kohdella äitejä ja isiä tasa-arvoisesti ei edes näissä symbolistisesti tärkeissä kysymyksissä löydy.

Looginen johtopäätös linjauksestanne on se, että sukupuolten välisen tasa-arvon ja tasa-arvoisen vanhemmuuden toteuttamisen nimissä äitienpäivä on syytä muuttaa virallisesta liputuspäivästä vakiintuneeksi. Eihän meillä ole mitään sen erityisempää syytä korostaa äitejä ja äitiyttä kuin isiä ja isyyttä. Jos isien huomioimiseen riittää vakiintunut liputuspäivä, täytyy sen riittää myös äitien muistamiseen. Isä on lapselle ihan yhtä tärkeä kuin äiti. Niin isänpäivä kuin äitienpäivä ovat pohjimmiltaan amerikkalaista tuontitavaraa, joten on syytä viettää niitä mahdollisimman tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti. Oletteko te, sisäministeri Räsänen, siis valmis esittämään äitienpäivän muuttamista virallisesta liputuspäivästä vakiintuneeksi liputuspäiväksi?

Miesten tasa-arvo ry kannattaa edelleen isänpäivän muuttamista vakiintuneesta liputuspäivästä viralliseksi liputuspäiväksi. Miesten tasa-arvo ry katsoo, että tällainen muutos edistäisi parhaiten sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaista vanhemmuutta Suomessa. Niinpä Miesten tasa-arvo ry tukee vahvasti kansalaisaloitetta, jonka tavoitteena on isänpäivän muuttaminen viralliseksi liputuspäiväksi. Kaikki joukolla allekirjoittamaan!

_________________________________________________

Lähteet:

http://paivirasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182491-isat-ovat-liputuspaivansa-ansainneet http://www.iltalehti.fi/uutiset/200903149243477_uu.shtml, http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288339807437.html http://yle.fi/uutiset/isattomyys_jattaa_aukon_lapsen_sisimpaan/5737213, http://www.photius.com/feminocracy/facts_on_fatherless_kids.html, http://www.fathers.com/statistics-and-research/the-consequences-of-fatherlessness/, http://kannanotot.miestentasa-arvo.fi/2011/11/10/miesten-tasa-arvo-ry-vaatii-tasa-arvoa-ansioituneiden-vanhempien-palkitsemiseen/ http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288708440725.html?pos=ksk-trm-perh-nenos http://fi.wikipedia.org/wiki/Is%C3%A4np%C3%A4iv%C3%A4, http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84itienp%C3%A4iv%C3%A4 https://www.facebook.com/liputus?fref=nf https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1047

Commentaires


bottom of page