top of page

Miesten tasa-arvo ry tuomitsee lentoyhtiöiden miesmatkustajiin kohdistaman sukupuolisyrjinnän

Norwegian-lentoyhtiön lennolla Helsingistä Ouluun sattui lokakuun puolivälissä tapaus, jossa vastaanottovirkailija ei suostunut päästämään yksin matkustanutta 10-vuotiasta tyttöä istumaan miespuolisen perhetuttavan viereen matkan ajaksi, vaikka tytön perhe sitä toivoi. Norwegianin mukaan yhtiöllä ei ole käytössä ohjeistusta, jossa kiellettäisiin yksin matkustavien lasten sijoittaminen miesten viereen yhtiön lennoilla. Lentoyhtiön mukaan tapauksessa on ollut kyse vain väärinymmärryksestä. Syrjivää käytäntöä ei kuitenkaan selvästi tuomittu. Nähtäväksi jää, toistuuko väärinymmärrys. Koska tällainen kielto koskee vain yksin matkustavien lasten sijoittamista miesmatkustajien, mutta ei naismatkustajien, vierelle, kyse on selvästi sukupuoleen liittyvistä seksistisistä ja leimaavista ennakkoluuloista sekä sukupuolisyrjinnästä.

Ikävä tosiasia on, että useilla lentoyhtiöillä on käytössään ohjeistus, joka kieltää yksin matkustavien lasten istuttamisen miesmatkustajien viereen lennoilla. Eurooppalaisista lentoyhtiöistä ainakin Air France ja British Airways ovat syyllistyneet seksististen ja leimaavien ohjeistusten soveltamiseen miesmatkustajien kohdalla. Kysymys kuuluu, miksi tällaista käytöstä katsotaan vuodesta toiseen läpi sormien? Miksi tasa-arvoviranomaiset ja lentoyhtiöiden valvonnasta ja luvista vastaavat liikenneviranomaiset eivät ole puuttuneet näihin ohjeistuksiin? Voiko kukaan edes kuvitella, että tällaiset leimaavat ja syrjivät käytännöt vain hiljaisesti hyväksyttäisiin, jos ne kohdistuisivatkin miesten sijasta naisiin?

Miesten tasa-arvo ry vaatii tilanteen korjaamista viipymättä. Lentoyhtiöiden miesmatkustajiin kohdistama sukupuolisyrjintä on yksiselitteisen tuomittavaa. Suomalaisten viranomaisten on selvitettävä se, onko joillain lentoyhtiöllä käytössään tällaisia ohjeistuksia Suomessa lennettävillä, Suomesta lähtevillä tai Suomeen saapuvilla lennoilla. EU-tasolla on tehtävä vastaava selvitys. Seksistisiä ja syrjivä ohjeistuksia ylläpitäviä lentoyhtiöitä on vaadittava luopumaan niistä uhkasakkojen ja, viime kädessä, lentotoiminta- ja liikenneluvan peruuttamisen uhalla. Sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomessa turvattu jo perustuslaissa, ja tasa-arvo on Lissabonin sopimuksella nostettu yhdeksi EU:n perusarvoista. Nyt viranomaisten tehtävänä on näyttää, että nämä arvot pätevät käytännössä.

留言


bottom of page