top of page
  • Miesten tasa-arvo ry

MTA haastaa kaikki toimijat mukaan: Miesten ja poikien kokeman väkivallan vastainen päivä 31.1.2022Miesten tasa-arvo ry haastaa kaikki toimijat mukaan: Kansainvälinen miesten ja poikien kokeman väkivallan vastainen päivä 31.1.2022 / International Day for the Elimination of Violence Against Men and Boys, 31st Jan 2022


Tänään 31.1.2022 vietetään kansainvälistä Miesten ja poikien kokeman väkivallan vastaista päivää, tai oikeammin sitä pitäisi viettää – myös Suomessa.


Euroopan komission, oikeusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama ja Eurostatin keräämään tutkimusaineistoon pohjautuva väkivaltakyselytutkimus ”Tuhansien iskujen maa – Miesten kokema väkivalta Suomessa” julkaistiin vuonna 2010. Sen mukaan 15-74 -vuotiaista miehistä 55% oli joutunut väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään ja viimeisten 12 kukukauden ajalta väkivaltaa tai uhkailua oli kokenut 16% miehistä. ”Miesten uhrikokemuksia hallitsee fyysinen väkivalta”. ”Miehet ja naiset olivat kokeneet suunnilleen yhtä usein nykyisen kumppanin tekemää väkivaltaa sekä joskus nykyisen parisuhteensa että viimeisen vuoden aikana. Fyysisen väkivallan kohteeksi joutumisessa ei sukupuolten välillä ollut eroa, mutta naiset olivat kohdanneet miehiä useammin uhkailua ja seksuaalista väkivaltaa parisuhteessa.”


Kaiken kaikkiaan kuitenkin, kuten kriminologit tietävät meille kertoa, suomalaisen väkivallan iso kuva on se, että miehiin kohdistuu enemmän väkivaltaa kuin naisiin ja mitä vakavammasta väkivallasta on kyse, sitä todennäköisemmin se on kohdistunut mieheen.


Naisten ja tyttöjen kokemaa väkivaltaa vastustetaan Suomessa tomerasti kansainvälisten sopimusten velvoittamina ja tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen vedoten. Maahamme on juuri perustettu naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävä ja valtion budjetissa tehtävän hoitamiseen on varattu tälle vuodelle 200 000 euroa. Miesten kokemaa väkivaltaa ei vastusteta toimintaohjelmin, sopimuksin eikä mitenkään muutenkaan, vaikka vuonna 2020 henkirikosten uhreista 57 oli miehiä ja 18 naisia!i)


Miesten tasa-arvo ry (MTA) on huolestunut väkivallan torjunnan epätasa-arvosta. Naisten kokeman väkivallan erityisaseman korostaminen ei ainoastaan priorisoi naisia väkivallan uhreina, vaan vähättelee miesten kärsimystä väkivallan uhrina ja välittää tätä kautta yleisemminkin haitallisen viestin, että miehistä ei tarvitse välittää.


Kuluneen tammikuun kahden viimeisen viikon uutisvirrasta poimimme kolme uutista, joissa väkivallan tekijänä oli nainen tai naisia ja uhreina vähintään yksi mies ii), iii), iv); joukossa oli tappo, viiltelyjä, tupakalla polttamisia, omaisuuden tuhoamisia ja uhkailuja. Miksi näiden väkivallantekojen tuomittavuus ja arvo vähenevät, kun uhrina on mies ja kun tekijänä on nainen?


Sen sijaan, että vain naisten kohtaamasta väkivallasta huolehditaan, siitä raportoidaan ja sitä paheksutaan, on alettava tasa-arvoisesti vastustamaan kaikkien ihmisten kohtaamaa väkivaltaa.


Vetoamme Suomen hallitukseen, tasa-arvovaltuutettuun, tasa-arvoasiain neuvottelukuntaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tasa-arvotiedon keskukseen sekä sosiaali- ja terveysministeriöön ja sen tasa-arvoyksikköön miesten ongelmien nostamiseksi tasa-arvoisiksi naisten ongelmien rinnalle. Väkivallan osalta tämä vaatii sukupuolitetuista, pelkästään naisille kohdistetuista kyselytutkimuksista luopumista, miesten kohtaaman väkivallan raportoimisen sisällyttämistä naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan toimenkuvaan, yksipuolisesti sukupuolitetuista väkivallan torjuntaohjelmista luopumista ja miesten kohtaaman väkivallan vähättelyn lopettamista.i) Henkirikokset | Findikaattori.fi

ii) Raaka pahoinpitelyvideo levisi someen: Uhreja viilletään puukolla ja poltetaan tupakalla - Kotimaa – Ilta-Sanomat

iii) Kuopion epäilty puukottajatyttö julkaisi sekavan videon somessa (iltalehti.fi)

iv) Naisen epäillään tappaneen miehensä Sipoossa (iltalehti.fi)


Taustaa kansainväliseen miesten ja poikien kokeman väkivallan vastaiseen päivään: https://eliminateviolence.wordpress.com/

Comments


bottom of page