top of page

Tasa-arvovaltuutettu ja poikiin kohdistuva seksuaalinen häirintä kouluissa

YLE julkaisi eilen uutisen, jonka mukaan pojat kokevat jopa neljä kertaa tyttöjä enemmän kouluhenkilökunnan tekemää seksuaalista häirintää. Tutkimustulosta YLE:lle kommentoinut tasa-arvovaltuutetun toimiston tiedottaja kiirehti heti kärkeen korostamaan, että tutkimustuloksesta huolimatta tytöt ovat useammin seksuaalisen häirinnän uhreja kuin pojat.

Miesten tasa-arvo ry kummastelee tiedottajan kommentointia. Näkeekö tasa-arvovaltuutetun toimisto tämän jonkinlaisena kilpailuna siitä, kehen häirintää kohdistuu enemmän? Mitä väliä sillä on, mikä häirinnän uhrin sukupuoli on? Eikö häirinnän pitäisi olla joka tapauksessa aina yhtä tuomittavaa? Onko tasa-arvovaltuutettu muistanut ensimmäisenä mainita naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta uutisoitaessa, että itse asiassa miehiin ja poikin kohdistuu väkivaltaa enemmän?

Pahempaa kuitenkin seurasi twitterissä. Tasa-arvovaltuutetun viralliselta twitter-tililtä twiitattiin eilen (8.11.2017) illalla kello 22.27 seuraavasti:


Kyseessä on tasa-arvovaltuutetun ensimmäinen itsenäinen ja julkinen kommentti YLE:n uutiseen. Tasa-arvovaltuutettu siis vähättelee poikien kokemuksia ja kyseenalaistaa ne selvästi. Sen sijaan, että jämäkästi ja täysin yksiselitteisesti tuomittaisiin häirintä, ja ilmoitettaisiin uusista konkreettisista toimista häirinnän kitkemiseksi, uhreja ei edes haluta kuulla tai heitä ei oikein haluta uskoa. ”Pojat vain vitsailevat” on tasa-arvovaltuutetun selkäydinreaktio uutiseen. Miesten tasa-arvo ry:n mielestä tässä ei olla kaukana uhrien syyllistämisestä. Mielenkiintoista on, että vielä THL:n tasa-arvopäivillä lokakuussa tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara korosti puheessaan sitä, ettei tasa-arvon edistämistä pitäisi nähdä nollasummapelinä. Miesten ja poikien aseman parantamisen ei siis pitäisi olla pois tytöiltä tai naisilta?

Miesten tasa-arvo ry arvioi, että kyselytulos taisi tulla tasa-arvovaltuutetulle yllätyksenä. Reaktio kertoo, ettei tasa-arvovaltuutettu osaa suhtautua asiallisesti ja objektiivisesti tulokseen, joka ei sovi perinteiseen, valtiofeministiseen uhridiskurssiin, jota suomalaisessa tasa-arvopolitiikassa on vaalittu vuosia. Siinä uhristatus on aina yksinoikeudella naisten ja tyttöjen, miehet ja pojat eivät uhreiksi kelpaa. Kun tutkimustulokset ja faktat kiusallisesti uhkaavat horjuttaa tätä mustavalkoista maailmankatsomusta, tulee tietysti kiire selittää ne pois, keinolla millä hyvänsä. Jos suomalaisessa tasa-arvopolitiikassa mentäisiin asiat, eikä (nais)sukupuoli, edellä, näin ei kävisi.

On tietysti totta, että kyselytutkimuksien tuloksiin kannattaa suhtautua aina terveen epäilevästi. On aivan mahdollista, että vastaajat eivät ole aivan rehellisiä, että kysymyksiä ei ymmärretä oikein jne. Mutta Miesten tasa-arvo ry muistuttaa, että tämä koskee yhtä lailla kaikkia vastaavia kyselyjä ja tutkimuksia, myös niitä, joissa vastaajina ovat olleet tytöt ja naiset. Niiden kohdalla tasa-arvovaltuutettu ei kuitenkaan ole ensimmäisenä kiirehtinyt esittämään kritiikkiä tai varauksia. Eikä varsinkaan julkisesti. Kun tulokset ovat sopineet tasa-arvovaltuutetun ennakkokäsityksiin ja maailmankuvaan, ne on uutisoitu sellaisenaan, mitään kyseenalaistamatta tai kritisoimatta.

Tasa-arvovaltuutettu on sittemmin poistanut eilisiltaisen twiittinsä ”väärinkäsitysten välttämiseksi”. Todellisuudessa poistossa on tietysti kyse yrityksestä pelastaa tasa-arvovaltuutetun maine ja uskottavuus. Miesten tasa-arvo ry katsoo, että mitään väärinkäsitystä tasa-arvovaltuutetun asenteista ja ennakkoluuloista, jotka tässä tapauksessa näin karusti paljastuivat julkisuuteen, ei voi olla. Pahinta on se, että viranomaisten vähättelevä ja suorastaan pilkallinen asenne varmasti vähentää entisestään poikien ja miesten halukkuutta kertoa heihin kohdistuvasta väkivallasta ja ahdistelusta. Mitä mahtaa ajatella kouluhenkilökunnan ahdistelemaksi joutunut poika, kun hän on saanut netistä lukea, että asiaa selvittävä viranomainen epäilee ensimmäisenä hänen hätähuutoaan vitsiksi?

Tasa-arvovaltuutettu on ilmoittanut, että asian selvittelyä jatketaan. Selvittelyiltä ei toisin kannattane odottaa liikoja, jos asennetta ei nopeasti muuteta ja ennakkoluuloista luovuta. Miesten tasa-arvo ry vaatii viranomaisilta selvittelyjen lisäksi jämäkkää puuttumista kouluissa esiintyvään ahdisteluun, kohdistuipa se kehen tahansa. Viranomaisilla on tapahtuneen skandaalin jälkeen haastavana tehtävä lunastaa ja rakentaa uskottavuutensa uudelleen.

Comments


bottom of page