top of page

”Yhdessä – miesten ja poikien terveyden ja hyvinvoinnin puolesta”

Miesten tasa-arvo ry:n miesten viikon seminaari: ”Yhdessä – miesten ja poikien terveyden ja hyvinvoinnin puolesta” järjestettiin keskiviikkona 8.11.2017 ravintola Pullman Barin kokoustilassa Helsingissä. Seminaari oli osa Miesten tasa-arvo ry:n, Gender Egalitarian Finland ry:n, Isät Lasten asialla ry:n ja Sukupuolten tasa-arvo tutkimusseura ry:n yhteistyönä järjestämää seminaarisarjaa, joka puolestaan oli osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan virallista ohjelmaa.

”Yhdessä – miesten ja poikien terveyden ja hyvinvoinnin puolesta” – seminaarin tarkoituksena oli pureutua miesten terveyteen 100-vuotisessa Suomessa. Seminaarissa haettiin vastausta siihen, mitä sukupuolten välisten terveyserojen kaventamiseksi ja miesten odotettavissa olevan eliniän nostamiseksi Suomessa tehdään ja mitä tilanteen kohentamiseksi voitaisiin tehdä vielä paremmin.


Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dosentti Ilkka Pietilä esitelmöi aiheesta: ”Eriarvoistuminen uhkaa miesten terveyttä”. Dosentti Pietilän esityksessä korostui se, että miesten väliset erot terveys- ja liikuntatottumuksissa ovat suuria. Perinteisistä ennakkoluuloista poiketen, osa miehistä on hyvin terveystietoisia ja liikunnallisesti aktiivisia. Terveysvalitusta pitäisi räätälöidä ja kohdentaa juuri sille osalle miehistä, joiden elintavoissa ja liikuntatottumuksissa olisi parantamisen varaa. Nykyisenkaltainen valistus ei heitä tavoita, eikä heihin tehoa.


Erityissuunnittelija Pirkko Excell ja erityissuunnittelija Tarja Saarinen Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta nostivat esityksessään: ”Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen”esiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimen tasa-arvotyön teemoja. Helsingin kaupungin ”Kundit kondikseen” – hanke on esimerkiksi tarjonnut 40-vuotiaille helsinkiläismiehille mahdollisuuden sähköiseen terveystarkastukseen. Kokemukset hankkeesta ovat olleet hyviä, mutta kaikkien heikoimmassa asemassa olevien tavoittamisessa olisi yhä kohentamisen varaa.


Kunnossa kaiken ikää (KKI) – ohjelman ohjelmakoordinaatori Miia Malvela kertoi SuomiMies – seikkailee kampanjan kokemuksista ja saavutuksista otsikolla: ”Seikkailu kutsuu ja kiinnostaa – SuomiMies seikkailee -kampanjan tuloksia”. Kampanjaa voi kutsua menestykseksi, sillä se keräsi paljon miehiä testaamaan kuntoaan ja innosti heitä liikkumaan rennossa hengessä. Kampanja elää yhä verkkosivujensa kautta.


Komentáře


bottom of page