top of page

Naisille annettu ääni lasketaan kahdeksi mahdollisesti jo kesäkuun kuntavaaleissa

Esitys vaalilain muuttamisesta eteni yllättäen keskiviikkona sen jälkeen, kun tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, presidentti Tarja Halonen, kansanedustaja Eva Biaudet sekä Terveyden ja hyvinvoinnan laitos olivat luovuttaneet mietintönsä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistille.

 

Blomqvist kertoi, että mietinnön mukana toimitettu valmis lakialoite mahdollisti nopean esittelyn hallituksessa. Hallitusohjelman tasa-arvokirjaukset yhdessä hallituspuolueiden arvopohjan ja tasa-arvolain hengen kanssa varmistanevat lain käsittelyn ja voimaantulon jo ennen kesäkuulle siirrettyjä kuntavaaleja.

 

Voimaan tultuaan laki velvoittaisi laskemaan naisille annetut äänet kaksinkertaisina. Uudistuksen toivotaan tuovan naisia lisää kunnanvaltuustoihin, eduskuntaan ja Euroopan parlamenttiin sekä antavan naisille tasoitusta myös presidentinvaaleissa.

 

Tarve lakiuudistukselle kävi ilmeiseksi, kun YK:n tasa-arvojärjestö UN Women havaitsi, että Afrikan sarven maissa naisten määrä parlamentissa ei kyllin nopealla aikataululla ylitä miesten määrää, vaikka tyttöjen lukutaitoa on yritetty parantaa jo vuosia poikien ollessa pakotettuna rintamalla. Ottamalla tämän every-other-vote-counts-twise -uudistuksen käyttöön Suomi haluaa olla esimerkkinä kaikille maailman maille. Pääministeri Sanna Marin ja eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen ovatkin jo vastaanottaneet onnitteluviestejä mm. Kanadan pääministeri Justin Bieberiltä, prinssi Philipiltä sekä Silvio Berlusconin vaimolta.

aprillia-2021.jpg
bottom of page