top of page

MIEHEN VUOSI PÄÄTTYY JO ITSENÄISYYSPÄIVÄÄN SIINÄ MISSÄ NAINEN ELÄÄ KOKO VUODEN

Miesten tasa-arvo ry haluaa kiinnittää huomiota vastasyntyneiden poikien alentuneeseen elinajanodotteeseen. Vaikka viime vuonna vastasyntyneiden tyttöjen elinajanodote piteni 0,1 vuotta 84,6 vuoteen, vastasyntyneillä pojilla se lyheni 0,1 vuotta, ollen nyt tasan 79 vuotta.

 

Elinajanodotteiden eroa voidaan havainnollistaa vuositason vertailulla; siinä, missä nainen elää koko vuoden, mies kuolee jo heti itsenäisyyspäivän jälkeen.

 

Eroa ei voi selittää helpoilla tai yksittäisillä tekijöillä, mutta ilmeisiä syitä on mahdollista löytää.

Koronapandemian on todettu olevan vaarallisempi miehille, ja nyt, elettyämme koronan kanssa jo pidempään, tämä näkyy tuloksissa. Korona ei toisaalta ole ainoa sairaus, joka on vaarallisempi miehille. Suomen yleisin syöpä on miesten eturauhassyöpä, johon kuolee vuosittain lähes tuhat miestä. Virtsarakon syövät ovat miestyypillinen sairaus – 80 % niistä todetaan miehillä.

Korjattu kuolinpäivä.jpg

Miesten terveydenhoitoon käytetään vähemmän rahaa kuin naisten terveydenhoitoon. Naisväestöstä seulotaan yhteiskunnan kustannuksella kahta eri syöpätyyppiä, miehiltä ei seulota mitään.

 

Poikien tyttöjä huonompi koulumenestys, samoin kuin opinnot tai työuran katkaiseva, vain miehille pakollinen asevelvollisuus ovat riskitekijöitä syrjäytymiselle ja näinollen lyhyemmälle elämälle.

 

Miehet tekevät keskimäärin raskaampia töitä, usein epäterveellisissä ja vaarallisissa olosuhteissa. Tapaturmat ja työperäiset sairaudet vaikuttavat miesten keskimääräiseen elinikään lyhentävästi. Miesten pidemmät työpäivät eivät nekään vaikuttane elinaikaan positiivisesti.

 

Valtion toimet naisten suojelemiseksi ovat massiivisia. Miehiä ei suojella toimenpideohjelmilla, kansainvälisillä sopimuksilla eikä sukupuoliperusteisilla avustuksilla, kuten naisia. Vuonna 2019 43 miestä kuoli henkirikosten uhreina, kun naisuhreja oli 22. Silti poliittinen eliitti osallistui marraskuussa näyttävästi naisten mukaan nimetyn YK:n ”tasa-arvojärjestön”, UN Womenin, naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisille Orasseille päiville, joiden tunnus oli ”naisen paikka on elossa”. Miesten kohtaamaa väkivaltaa se ei ole koskaan ollut vastustamassa. Suomen ratifioima Istanbulin sopimus pyrkii ehkäisemään ja torjumaan vain naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

 

Miesten tasa-arvo ry katsoo, että miesten elinajanodotetta voidaan ja pitää nostaa siirtymällä tasa-arvokeskustelussa ja -politiikassa feministisistä tavoitteista sukupuolten tasa-arvoa ajaviin tavoitteisiin. Tämä vaatii panostuksia erityisesti koulumaailmassa, maanpuolustuksessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

- - -

Jos haluat liittyä yhdistyksen jäseneksi, jäsenanomuksen voit jättää tästä.

Jos et halua liittyä jäseneksi, mutta haluat liittyä MTA:n tiedotuslistalle saadaksesi tietoa mm. yhdistyksen järjestämistä tapahtumista ja tilaisuuksista (noin kolme kertaa vuodessa), jätä alle sähköpostiosoitteesi ja klikkaa lähetä.

Lähetä

Lähetetään. Odota hetki....

bottom of page