top of page

Finlaysonin mainoskampanja lainvastainen, miehiä syrjivä ja transfobinen

Tekstiiliyritys Finlayson on ilmoittanut järjestävänsä syyskuussa 2017 mainoskampanjan, jonka puitteissa yritys tarjoaa tuotteitaan ostaville naisille alennuksen. Naisasiakkaat, tai naisiksi oletetut asiakkaat, maksavat euron ostoksestaan kuukauden ajan vain 0,83 senttiä. Miesasiakkailleen, tai miehiksi oletetuille asiakkailleen, Finlayson ei tarjoa mitään alennusta, vaan laskuttaa heiltä tuotteistaan aivan normaalin hinnan. Finlayson on ilmoittanut, että kampanjan tavoitteena on herättää keskustelua palkkatasa-arvosta. Finlayson väittää, ettei samapalkkaisuus toteutuisi Suomessa. Finlayson on ilmoittanut lahjoittavansa kampanjan tuoton miehiä sukupuolen perusteella syrjivän ja varakkaan Naisasialiitto Unionin toiminnan tukemiseen.

Finlaysonin toiminta on miehiä sukupuolen perusteella syrjivää, ja siten rikoslaissa (11 luku 11§) kriminalisoitua syrjintää. Sitä voi myös pitää transfobisena, sillä Finlayson aikoo mitä ilmeisimmin tehdä oletuksia tai kyselyjä asiakkaidensa sukupuolesta heidän seisoessaan kaupan kassajonossa. Tällaista toimintaa ei missään nimessä voi pitää hyväksyttävänä 2010-luvulla. Miesten tasa-arvo ry tuomitsee jyrkästi Finlaysonin suunnitteleman sukupuolisyrjinnän ja vaatii Finlaysonia kohtelemaan kaikkia asiakkaitaan yhdenvertaisesti heidän sukupuolestaan riippumatta. Tasa-arvoa ei edistetä syrjintää lisäämällä, vaan siihen tiukasti puuttumalla. Finlaysonin tyyli uhkaa normalisoida sukupuolisyrjinnän, eikä se ole kenenkään etu.

Miesten tasa-arvo ry pitää samapalkkaisuutta erittäin suuressa arvossa. Tutkimustiedon valossa voidaan todeta, että se toteutuu Suomessa varsin hyvin. Samasta työstä saa saman palkan sukupuolesta riippumatta. Finlaysonin palkkatasa-arvoväitteet perustuvat tilastokikkailulle ja tarkoitushakuisille, mutta harhaanjohtaville vertailuille. Disinformaation levittäminen ja vastakkainasettelun lietsominen ei edistä asiallista keskustelua tasa-arvosta. Mielenkiintoista olisi tietää, kunnioittaako Finlayson alihankkijoineen samapalkkaisuuden periaatetta.

Tasa-arvoa kannattavien ihmisten on syytä protestoida Finlaysonin toimintaa vastaan. Syrjinnästä kannattaa aina tehdä rikosilmoitus. Yhtiön tuotteita voi myös boikotoida. Finlaysonille, ja muille yrityksille, on tehtävä selväksi, että lain ja tasa-arvon vastaista toimintaa ei kerta kaikkiaan hyväksytä edes markkinointitempuissa.

Viranomaisten on nyt tehtävä selväksi, etteivät yritysjohtajat ja suuryritykset ole Suomessa lain yläpuolella. Syrjintää harjoittavien yritysten saamat tuet on myös otettava kriittiseen tarkasteluun.

Comments


bottom of page