top of page
  • Miesten tasa-arvo ry

Miesten tasa-arvo ry:n palaute YLE Uutisille

Päivitetty: 8. toukok.


Verorahoitteisen YLE:n 2020 julkaistussa strategiassa[i] kirjoitetaan:


”Yle ei asetu journalismissaan osapuoleksi.”


Verorahoitteisen YLE:n ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisessä ohjeessa[ii] todetaan:


”Yle turvaa journalismissaan riippumattomuuden, puolueettomuuden ja luotettavuuden monipuolisella ja ennakkoluulottomalla tiedonhankinnalla. Otamme huomioon oleelliset tosiseikat sekä eri näkökulmat ja annamme arvostelluille mahdollisuuden samanaikaiseen kuulemiseen. Uskallamme kysyä ja kyseenalaistaa.”


ja


”Edistämme moniarvoista yhteiskunnallista keskustelua ja vuorovaikutusta. Ohjelmiemme tulee monipuolisesti kuvastaa eri näkemyksiä.

Asetamme tasapuolisuuden tavoitteeksi ohjelma- ja sisältötuotannossamme kokonaisuudessaan sekä myös yksittäisissä ohjelmissa, mutta jos se ei ole mahdollista yksittäisen ohjelman kohdalla, huolehdimme siitä, että tasapuolisuus tulee toteutetuksi samankaltaisissa ohjelmissa kohtuullisen ajan kuluessa.”


Kuitenkin YLE Uutisten 19.4.2024 julkaistussa jutussa ”Kiistanalainen miesjärjestö sai ministeriöltä yli puolen miljoonan avustuksen – perusteluissa kyseenalainen väite[iii]”, YLE asettuu jo otsikon sananvalinnoilla osapuoleksi asiassa. Miesten tasa-arvo ry:n (MTA) kutsuminen kiistanalaiseksi miesjärjestöksi (olemme itse asiassa miesasiajärjestö) on leimaamista, jolla pyritään antamaan yhdistyksestä mahdollisimman negatiivinen kuva uutisen lukijoille. Se ei ole tasapuolista ja puolueetonta journalismia, jolla pyrittäisiin edistämään moniarvoista ja moniäänistä yhteiskunnallista keskustelua.


Kenen mielestä MTA on kiistanalainen? Lähinnä heidän, jotka vastustavat sitä, että suomalaisessa tasa-arvopolitiikassa huomioitaisiin myös miesten ja poikien oikeudet yhdenvertaisesti. Jos ”kiistanalaiseksi” leimaamiseen riittää se, että toimijaa kohtaan on esitetty arvostelua, pitäisi YLE Uutisten kutsua myös naisjärjestöjä, tasa-arvoviranomaisia ja YLE:ä kiistanalaisiksi. Niin ei kuitenkaan tehdä.


Ehkä YLE:n kannattaisi päivittää strategiansa ja eettiset ohjeensa vastaamaan todellisuutta?


Comments


bottom of page