top of page

Epätasa-arvo Suomessa

Maanpuollustus​

Perustuslain 6 §:n mukaan "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella." Silti tasa-arvolaki, asevelvollisuuslaki ja siviilipalveluslaki pakottavat Suomessa vain miehet palvelemaan valtiota ilmaiseksi

Elinajanodote

Poikien keskimääräinen elinajanodote vuonna 2017 oli 78,7 vuotta, kun se tytöillä oli 84,2 vuotta.

Eroa voidaan havainnollistaa vuositason vertailulla; siinä, missä nainen elää koko vuoden, mies kuolee jo heti itsenäisyyspäivän jälkeen.  

Yhdenvertainen vanhemmuus

Yhdenvertainen vanhemmuus tarkoittaa sitä, että isällä ja äidillä on samat oikeudet ja velvollisuudet vanhempina. Nykyisin äidin asema on selvästi vahvempi kuin isän. Yhdenvertaisen vanhemmuuden keskiössä ovat luonnollisesti lapsen oikeudet.

Syöpäseulonnat ja terveydenhuolto

Suomessa vastasyntyneiden poikavauvojen elinajanodote on selvästi alhaisempi kuin vastasyntyneiden tyttövauvojen (vuonna 2017 syntyneillä: 78,7 vuotta / 84,2 vuotta[i]). Voisi siis ehkä odottaa, että nimenomaan miesten terveydenhuoltoon panostettaisiin Suomessa enemmän, mutta tosiasiassa naisten terveydenhuoltoon käytetään monin verroin enemmän julkisia varoja.

Poikien menestys peruskoulussa

Tässä tekstisi alkaa. Voit klikata tästä ja alkaa kirjoittamaan. Porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit.

Syrjäytyminen ja asunnottomuus

Tässä tekstisi alkaa. Voit klikata tästä ja alkaa kirjoittamaan. Iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque.

bottom of page