Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset
Vuoden teemat
Vuoden teemat
Seksuaalivähemmistö ja miesten tasa-arvo
Miesten tasa-arvo ry - Yhdistyksen säännöt


MIESTEN TASA-ARVO RY
KOHTI MIESTEN JA NAISTEN TODELLISTA TASA-ARVOA
Haastattelussa MTA:n palkitsemat vuoden 2024 ”Tasa-arvon kartanpiirtäjät”

Katleena Kortesuo
Mikä merkitys journalismilla on sukupuolten välisen tasa-arvon ymmärtämisessä?
Toimittajan ammatissa on vahva integriteetti, jolloin journalisti voi pitkälti valita itse juttunsa näkökulman. Jos näkökulmana on esimerkiksi "Naisten kokema häirintä urheilussa", silloin juttu keskittyy tietenkin vain tähän teemaan. Tällöin on päätoimittajan tai uutispäällikön velvollisuus huolehtia siitä, että mediatalo esittelee eri näkökulmia kattavasti.
Jos kaikki toimittajat innostuvat kirjoittamaan naisten kokemista epäkohdista, silloin miesten kokemat epäkohdat jäävät varjoon. Pahimmillaan yleisö alkaa luulla, että naisten elämä on jotenkin vaikeampaa kuin miesten. (Huomautan, että miesten kokemia epäkohtia on runsaasti: suurin osa itsemurhista on miesten tekemiä, miesten elinikä on lyhyempi, suurin osa asunnottomista on miehiä, miehet kuolevat herkemmin tapaturmiin ja suurin osa alkoholisteista on miehiä.)
Näkökulman valinta on ilman muuta täysin OK, kunhan sitä ei tehdä yksipuolisesti. Lukijoille pitää antaa tasapainoinen kuva, ei painottunutta. Tosiasia nimittäin on, että sukupuolet kokevat omanlaisiaan ongelmia. Se ei tee miesten elämästä yhtään helpompaa, jos he joutuvat naisia harvemmin seksuaalisen väkivallan uhriksi mutta naisia useammin tapon uhriksi.
Omien havaintojesi perusteella, kuinka yleistä on yksittäisten journalistien omien asenteiden vaikutus tuotettujen uutisten sisältöön?
Meillä jokaisella oma asenne vaikuttaa työhön merkittävästi. Oleellista toimittajan ammatissa on tiedostaa se, että kun asenne valuu omaan työhön, se voi vaikuttaa myös suuren yleisön ajatteluun. Joskus tämä vaikutus tapahtuu toimittajan haluamaan suuntaan – ja joskus vastareaktiona päinvastaiseen suuntaan. Siksi toimittajan pitää olla erityisen varovainen sen suhteen, kuinka hän antaa asenteensa valua työhön. Jos esimerkiksi kirjoittaa aina yhdestä sukupuolesta kriittisiä tekstejä ja toisesta kehuvia, oma asenne on päässyt liikaa lipsumaan uutissisältöihin.
Oletko huomannut esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana median ”kehityskaarta” sukupuoliin liitettävissä mielikuvissa tai puhetavoissa?
Meille on tullut kokonaan uutta sanastoa, josta osa on tarpeen ja osa on valitettavasti hyödyttömiä. On erinomaista, että transsukupuolisuudelle on oma terminsä, ja halutessaan ihminen voi identifioitua esimerkiksi transmieheksi tai transnaiseksi.
Sen sijaan välillä esiintyvät termit "miesoletettu" tai "naisoletettu" ovat näin lingvistin näkökulmasta varsin omituisia. Näillä sanoillahan pyritään kuvaamaan tilannetta, jossa ihminen näkee vaikkapa kadulla tuntemattoman henkilön, ja koska hän ei saisi olettaa tämän sukupuolta, hän käyttää varan vuoksi termiä "naisoletettu" ja "miesoletettu".
Tässä varovaisuudessa on unohtunut se, että kaikki ulkopuolisena tekemämme arviot, ovat aina oletuksia. Siinä ei ole mitään pahaa, vaan se nopeuttaa kielenkäyttöä. Olisi mahdotonta esittää jokaisen sanan kyljessä, että kyseessä on oletus. Enhän myöskään kutsu kaupassa näkemääni myyjää "myyjäoletetuksi", vaikka en tiedäkään hänen työsopimuksensa tehtävänimikettä. On täysin OK sanoa, että "näin myyjän joka jutteli naiselle ja tämän lapselle", eikä kenenkään tarvitse sanoa nähneensä "myyjäoletetun, joka jutteli naisoletetulle ja tämän lapsioletetulle”.
Elina Riutta
Tasa-arvolain sekä perustuslain mukaan vain miehiä koskeva asevelvollisuus ei ole sukupuolista syrjintää. Miksi mielestäsi lait ovat säädetty näin?
Hyvä kysymys, ja tähän varmasti lainsäätäjät osaavat paremmin vastata. Itse en pidä yhdenvertaisena sitä, että sukupuoli on kriteeri kansalaisen oikeuksille tai velvollisuuksille.
Miten asevelvollisuutta mielestäsi kannattaisi kehittää Suomessa?
Asevelvollisuutta tulisi kehittää niin, että jokaisen Suomen kansalaisen ollessa asevelvollinen, motivoituneimmat ja soveltuvimmat ikäluokasta suorittavat asepalveluksen. Puolustusvoimat määrittäisi koulutustarpeen, ja koulutusmäärät pysyisivät vähintäänkin samoina kuin nyt. Palvelukseen hakeuduttaisiin yhteisten kutsuntojen kautta, ja hienointa olisi, jos varusmiespalveluksen ja siviilipalveluksen rinnalle kehitettäisiin esimerkiksi kansalaispalveluksen malli. Näin jokaisella olisi mahdollisuus hakeutua omiin kykyihinsä ja motivaatioonsa sopivimpaan koulutukseen.
Mitä haasteita ja mahdollisuuksia tasa-arvoisen asevelvollisuuden toteuttamiseen voi liittyä?
Haasteeksi nimetään usein valikointikriteerit, mutta tämä ei pidä paikkaansa: kiinnostusta kysytään jo nyt palvelukseen astuttaessa, ja erona olisi että yhteisten kutsuntojen kautta koko ikäluokalta kysyttäisiin halukkuudet ja soveltuvuus. Koulutettavien määrän pysyessä vähintään samana, ei voida myöskään oikeasti puhua valikoivasta asevelvollisuudesta, kun lähtökohtaisesti puolet ikäluokasta suorittaisi palveluksen.
Toinen usein esiin nostettu kritiikki on perhepolitiikka: mitä tapahtuisi jos samassa perheessä molemmilla vanhemmilla on sodan ajan sijoitus? Tällainen tilanne on jo ollut viimeiset 30 vuotta, ja varmasti meillä Suomessa on useita perheitä, joissa näin jo on. Tämä uudistus ei sitä muuttaisi.
Itse näen vain mahdollisuuksia tasa-arvon ja maanpuolustuksen resurssien maksimoimisen kannalta. Eikö olisi maanpuolustuksen ja käyttämiemme resurssien kannalta tehokkainta, että asepalveluksen suorittavat ne, joilla on eniten motivaatiota myös suorittaa palvelus loppuun ja pysyä reservissä? Eikö maanpuolustustahto vahvistuisi, jos kaikki ovat yhdenvertaisia koko kansan asiassa?
Millaiseksi arvioit Suomen tasa-arvoisen asevelvollisuuden tulevaisuuden?
Tasa-arvoinen asevelvollisuus on väistämätöntä jo ihan ikäluokkien pienentymisen takia. On myös pidettävä mielessä, että nuoret enenevässä määrin eivät näe nykyistä järjestelmää oikeutetuksi: alle 30-vuotiaista nuorista jo yli 70 % kannattaa tasa-arvoista asevelvollisuutta niin, että aivan jokainen suorittaisi palveluksen.
(Lähde: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010461976.html )
Esittämäni malli, jossa palveluksen suorittavien määrä pysyisi nykyisellään, on kompromissi tästä.