top of page

Tasa-arvopalkinnot 2021

Miesten tasa-arvo ry:n (MTA) on palkinnut vuosittain sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä erityisesti ansioituneen toimijan tai ansioituneet tahot tasa-arvopalkinnolla. MTA:n vuoden 2021 ”Tasa-arvon kartanpiirtäjä” -palkinnot saavat kolumnisti ja opettaja Arno Kotro ja rap-artisti Stepa. ”Tasa-arvon jarru” – maininnan yhdistys on puolestaan vuosittain jakanut toimijalle, joka on pahiten jarruttanut sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistä edeltäneen vuoden aikana. Sellaiseksi yhdistys on tällä kertaa valinnut asevelvollisuuden tulevaisuutta pohtineen parlamentaarisen komitean. MTA:n tasa-arvopalkinnot jaetaan nyt kuudetta kertaa, ja ”Tasa-arvon jarru” – tunnustus neljännen kerran.

Tasa-arvon kartanpiirtäjä -palkintojen perustelut

krtanpiirtäjä

Kolumnisti ja opettaja Arno Kotro on kommentoinut sukupuolten tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä jo pitkään ansiokkaasti. Hän toimitti yhdessä Hannu T Sepposen kanssa syksyllä 2007 julkaistun ”Mies vailla tasa-arvoa”- kirjan, joka ravisteli suomalaista tasa-arvopolitiikkaa ja keskustelua nostamalla miesten tasa-arvo-ongelmat pinnalle. Kotro on ennen muuta kunnostautunut suomalaisen asevelvollisuusjärjestelmän tasa-arvo-ongelmien kriitikkona. Kotro on käynyt Uuden Suomen blogipalstalla julkaistuissa blogikirjoituksissaan näitä ongelmia läpi perusteellisesti ja armottomasti. Nykymuotoisen asevelvollisuusjärjestelmän puolustelijoiden argumenteista ei jää Kotron käsittelyssä jäljelle oikeastaan mitään.

 

Rap-artisti Stepa on ansioitunut tasa-arvon edistäjänä uusimman levynsä "Rakkaus ylivoimainen" biisillä ”Pojat”, jonka voi mieltää koko levyn teemabiisinä sen nostaessa kehiin jotain ratkaisevasti uutta. Yhteiskunnallinen kantaaottavuus on rap-genressä ollut tavanomaista alusta lähtien, mutta se, että havaintoja tehdään poikien ja miesten tilanteesta ruohonjuuritasoa yleisemmällä tasolla, on poikkeavaa. Biisi nostaa esiin globaalin ”empatiavaje miehiä ja poikia kohtaan” -ilmiön, tähän liittyvän huono-osaisuuden kasautumisen miehille ja julistaa piiskaavasti myös poikien ja miesten tarvitsevan rakkautta. Tämä on tärkeä viesti vastaanotettavaksi kaikille näinä aikoina.

Tasa-arvon jarru -antipalkinnon perustelut

MTA katsoo, että vuoden 2021 ”Tasa-arvon jarru” on ehdottomasti asevelvollisuuden tulevaisuutta pohtimaan asetettu parlamentaarinen komitea, joka luovutti loppuraporttinsa 26.11.2021. Komitea ei loppuraportissaan esittänyt vain miehiä koskevan, eli sukupuolisyrjinnälle perustuvan, asevelvollisuusjärjestelmän muuttamista tasa-arvoiseksi ja syrjimättömäksi. MTA toteaa, että komitean käsitys sukupuolten tasa-arvosta oli täysin naiskeskeinen ja vanhoillisille, jopa taantumuksellisille, sukupuoliroolistereotypioille rakentuva. Komitean esittämät muutokset, kuten kutsuntojen ulottaminen myös naisiin, eivät edistä tasa-arvoa, vaan ainoastaan vahvistavat naisten sukupuoliperusteista erityiskohtelua entisestään. Parlamentaarinen komitea jarrutti parhaansa mukaan sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista Suomessa.

bottom of page