top of page
  • Miesten tasa-arvo ry

Isyyslaki on uudistettava lapsen oikeuksien turvaamiseksi ja isyyshuijauksien estämiseksi

Päivitetty: 18. maalisk. 2021

Isänpäivänä muistamme ja kunnioitamme isiä. Tänä vuonna Miesten tasa-arvo ry (MTA) haluaa nostaa erityisesti esiin espoolaismiehen (jota on lehdissä kutsuttu ”Janiksi” tai ”Ristoksi”), joka on hovioikeuden päätöksellä velvoitettu maksamaan 50 000 euroa elatusmaksuja lapsesta, jonka isä hän ei oikeasti ole[i]. MTA katsoo, että tämä oikeusmurha osoittaa konkreettisesti, että vuonna 2015 uudistettu isyyslaki[ii] on täysin epäonnistunut. Lakia ei uudistettaessa modernisoitu riittävästi. MTA esitti aikanaan, että isyyslakiin olisi kirjattu säännös automaattisista DNA-testeistä isyyden varmistamiseksi jokaisen syntyvän lapsen kohdalla[iii]. Testauksella voitaisiin estää isyyshuijaukset ja varmistaa se, että kansainvälisessä Lapsen oikeuksien sopimuksessa[iv], jonka noudattamiseen Suomi on sitoutunut, säädetty lapsen oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan myös oikeasti toteutuu.


Nähtäväksi jää, jatkuuko espoolaismiehen tapauksen käsittely oikeusteitse vielä pidemmälle. MTA:n mielestä hovioikeuden päätös osoittaa joka tapauksessa kiistattomasti sen, että isyyslaki on avattava uudestaan. Nykymuotoinen isyyslaki ei ole lapsen oikeuksia, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaista vanhemmuutta edistävä, vaan hyväksikäytön ja sukupuolisyrjinnän mahdollistava laki[v]. Se on tällä kertaa uudistettava niin, että isyyshuijauksista tehdään loppu. Tieteellinen ja teknologinen kehitys on mahdollistanut lapsen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumisen turvaamisen. Lainsäädännön on seurattava aikaansa.


Voimia ja jaksamisia kaikille niille miehille, jotka ovat joutuneet isyyshuijauksen uhriksi!


Hyvää isänpäivää kaikille!


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Miesten tasa-arvo ry:n palaute YLE Uutisille

Verorahoitteisen YLE:n 2020 julkaistussa strategiassa[i] kirjoitetaan: ”Yle ei asetu journalismissaan osapuoleksi.” Verorahoitteisen YLE:n ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisessä ohjeessa[ii] todeta

bottom of page