top of page
  • Miesten tasa-arvo ry

MTA ry tuomitsee Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaan seksistisen vihapuheen

Päivitetty: 18. maalisk. 2021

Miesten tasa-arvo ry:n (MTA) tietoon on tullut, että Vihreiden kunnallisvaaliehdokas[i] Tampereella Ellen Ojala on Twitterissä leimannut kaikki miehet kollektiivisesti syyllisiksi ja vastuullisiksi naisin kohdistuvasta väkivallasta:MTA korostaa, että länsimaiseen oikeus- ja sivistysvaltioon ei kuulu ajatus kollektiivisesta syyllisyydestä. Jokainen ihminen on yksilö, joka vastaa vain omista teoistaan. Yksittäisen miehen rikos ei ole muiden miesten, joista ylivoimainen valtaosa ei ole tietenkään syyllistynyt mihinkään, vastuulla yhtään sen enempää, kuin naiset ovat vastuussa jonkun yksittäisen naisen rikoksesta tai vaikkapa maahanmuuttajat ovat vastuussa yksittäisen maahanmuuttajan rikoksesta. Ojalan lausunnon loukkaavuus tulee erityisen hyvin ilmeiseksi, jos siinä korvaa sanan mies vaikkapa sanalla nainen tai sanalla maahanmuuttaja. Maahanmuuttaja-muotoilun kohdalla puhuttaisiin kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan. Ojalan Twitter-viesti on puhtaasti sukupuolten välisen vastakkainasettelun ja miesvihan lietsomista. Toisin sanoen, kyse on vihapuheesta, eikä siitä tee millään tavalla hyväksyttävämpää se, että se kohdistuu miehiin.


Aivan kuten maahanmuuttokeskustelua, niin myös tasa-arvokeskustelua on voitava käydä rakentavassa hengessä, kaikkia osapuolia kuunnellen ja kunnioittaen. Kokonaisten ihmisryhmien leimaaminen ei sellaiseen keskusteluun kuulu, sillä se ei edistä mitään hyvää. Seksistisiä ennakkoluuloja pitää purkaa, eikä vahvistaa. Väkivaltakeskustelussa on lisäksi paljon entistä vahvemmin nostettava esiin myös vaietut aiheet, kuten miehiin kohdistuva väkivalta ja naisten väkivaltaisuus.


Suomen suurimpana ja vanhimpana miesasiajärjestönä, MTA on usein törmännyt väkivallan uhreiksi joutuneiden miesten karuihin kokemuksiin siitä, ettei heihin kohdistunutta väkivaltaa ole viranomaisten toimesta otettu tosissaan. Monet heistä ovat myös kokeneet, että poliitikot ovat lähinnä pyrkineet vähättelemään miehiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä naisten väkivaltaisuutta parisuhteissa. On todella huolestuttavaa, että väkivallan miesuhreille ei ole tarjolla apua ja tukea, vaan ainoastaan ylenkatsetta ja kollektiivista syyllisyyttä. Tämä on osoitus miehiin kohdistuvasta empatiavajeesta. Miesten henkeä ja terveyttä ei pidetä Suomessa vielä vuonna 2021 yhtä arvokkaina kuin naisten.


MTA vaati Vihreiltä selvää vastausta siihen, hyväksyykö puolue kunnallisvaaliehdokkaansa miehiin kohdistaman seksistisen ja loukkaavan vihapuheen. Jos hyväksyy, onko Vihreiden mielestä myös muiden ihmisryhmien leimaaminen ja kollektiivinen syyllistäminen hyväksyttävää? Tukeeko Vihreät puolueena länsimaista oikeusvaltiota, jossa jokainen, siis myös jokainen mies, on syytön, kunnes toisin todistetaan?


Comments


bottom of page