top of page
  • Miesten tasa-arvo ry

Miesten tasa-arvo ry tuomitsee oikeusministeri Leena Meren takinkäännön

Viime vaalikaudella kansanedustaja Leena Meri (ps) äänesti eduskunnassa sitä vastaan, että rikoslakiin lisättäisiin sukupuolitettu silpomiskielto[i]. Hän myös allekirjoitti kansanedustaja Sebastian Tynkkysen lakialoitteen sukuelinten silpomisen sukupuolineutraalista kiellosta. Tällä vaalikaudella hänen johtamansa oikeusministeriö esittää vain tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kriminalisointia[ii]. Miesten tasa-arvo ry (MTA) tuomitsee jyrkästi oikeusministeri Leena Meren takinkäännön.
Oikeusministeri Leena Meri on selitellyt tyylipuhdasta takinkääntöään vetoamalla hallitusohjelmaan. Hallitusohjelma on tietysti tärkeä asiakirja, mutta perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten, kuten lapsen oikeuksien sopimuksen, pitäisi painaa vaakakupissa paljon enemmän. Suomen perustuslaki kieltää ihmisten asettamisen eri asemaan sukupuolen perusteella[i], ja juuri siitä silpomisen sukupuolitetussa kieltämisessä on kyse. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset[ii], joiden noudattamiseen Suomi on sitoutunut ja joiden kunnioittamisen tärkeyttä muutoin niin kovasti korostetaan, kieltävät niin ikään sukupuolisyrjinnän. Lapsen oikeuksien sopimus lisäksi velvoittaa Suomen toimimaan lasten terveydelle haitallisia perinteisiä tapoja, kuten silpomista, vastaan[iii].

 

Aikuiset ihmiset toki ymmärtävät, että suomalaisessa monipuoluedemokratiassa kompromissit ovat aina väistämättömiä. On kuitenkin eri asia tehdä niitä, vaikka verotuksen tai rakennushankkeiden suhteen, kuin olennaisessa perus- ja ihmisoikeusasiassa. Jos poliitikko ei ole valmis puolustamaan kaikkein puolustuskyvyttömimpien ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta barbaariselta silpomiselta, millaisia hänen arvonsa oikein ovat? Miksi lähteä politiikkaan, jos tosipaikan tullen ei uskallakaan seisoa omien arvojensa ja mielipiteidensä takana?

 

MTA toteaa, että naisten ja tyttöjen silpominen on Suomessa jo nykyisellään kiellettyä. Vain miehet ja pojat ovat yhä, vuonna 2024, täysin lainsuojattomia. Oikeusministeriön ja oikeusministerin, jos kenen, pitäisi tämä tietää. Jos silpominen kielletään toistamiseen sukupuolitetusti, eli vain tyttöjä ja naisia koskien, kielto ei muuttaisi naisten tai tyttöjen tilannetta millään tavoin, mutta sukupuolittunut kielto uhkaa sementoida sen, että puolustuskyvyttömiä poikavauvoja saa Suomessa jatkossakin silpoa täysin rauhassa.

 

MTA pitää irvokkaana, että lakiesitystä perustellaan vetoamalla tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin. Eikö ihmisarvo olekaan jakamaton, eivätkö ihmisoikeudet olekaan universaaleja? Millainen "tasa-arvon mallimaa" Suomi on, kun meillä ihmisarvo riippuu sukupuolesta ja lainsäädännöllä halutaan asettaa naiset ja tytöt erityisasemaan miesten ja poikien yläpuolelle?

 

MTA ihmettelee myös, mihin nyt hävisi niin usein korostettu sukupuolten moninaisuus?  Kun esitetään sukuelinten silpomista kieltävää lainsäädäntöä, sukupuolia on tasan tarkkaan kaksi ja vain toisella niistä on ihmisarvo. Laissa ei voida enää puhua edes isistä tai äideistä, mutta siellä voidaan kyllä asettaa naisten ja tyttöjen henki ja terveys erityisasemaan miehiä ja poikia syrjien.

 

MTA kysyy, mikä estää säätämästä silpomisen kieltoa sukupuolineutraalisti? Eikö sillä saavutettaisi naisten ja tyttöjen kannalta ihan sama lopputulos? Se ei siis olisi heiltä mitään pois, mutta miesten ja poikien oikeuksien kannalta se olisi valtava edistysaskel. Se osoittaisi, että ihmisoikeudet otetaan Suomessa vakavasti, että perustuslakiin kirjatut perusoikeudet oikeasti merkitsevät jotain ja että jokainen lapsi, sukupuolestaan riippumatta, on yhtä arvokas ihminen.

 

 

 


Comments


bottom of page